America irlandeză vrea o Irlandă unită. Și este gata să și finanțeze acțiunea
Poate că banii pentru alimentarea violențelor împotriva „stăpânirii” britanice au încetat să mai curgă spre Irlanda de Nord, dar strângerea de fonduri pentru cauza naționalismului irlandez a continuat.
În McKeon’s, unul dintre cele câteva puburi irlandeze care mărginesc strada principală din Yonkers, s-a instalat zumzetul liniștit al serii. Baseball-ul inundă ecranele televizoarelor date pe modul silențios, în timp ce localnicii servesc halbe de Guinness. În curând, discuția se îndreaptă către politică – dar nu politică din New York sau politica Statelor Unite, ci politica din Irlanda.
În cadrul alegerilor programate pentru 29 noiembrie, partidele tradiționale din Irlanda se confruntă cu Sinn Féin, un partid politic afiliat cândva cu Armata Republicană Irlandeză (IRA), grupul militant care a desfășurat campanii de crime și bombardamente în Irlanda și Regatul Unit, în anii 1990.
Nu există nicio îndoială unde se află simpatiile printre obișnuiții McKeon. La urma urmei, în enclavele irlandeze-americane precum Yonkers, comunitatea a strâns odată fonduri pentru a trimite arme și bombe către IRA, al cărei scop declarat a fost să-i alunge pe britanici din Irlanda de Nord și să unifice insula într-o singură Republică Irlandeză.
O Irlanda unită
Karl, al cărui străbunic a venit din comitatul Cork, spune că i-ar plăcea să vadă o Irlanda unită, dar admite că nu urmărește complexitatea politicii interne irlandeze.
„Ar trebui să fie o singură insulă. Nu ar fi trebuit să fie despărțit de britanici”, spune el, referindu-se la împărțirea Irlandei din 1921, care a acordat independența Republicii Irlanda și a lăsat Irlanda de Nord ca parte a Regatului Unit.
Gerry, care s-a mutat din Irlanda în Statele Unite în urmă cu 40 de ani, crede că este timpul pentru o schimbare. „Vorbesc cu familia mea acasă și ei sunt îngrijorați de Sinn Féin”, spune el. „Dar cred că le-a venit timpul. De ce să nu le dai o șansă?”
Poate că banii pentru violență au încetat să mai curgă, dar strângerea de fonduri pentru cauza naționalismului irlandez a continuat.
Dosarele Departamentului de Justiție arată că Friends of Sinn Féin, filiala de strângere de fonduri a partidului în SUA, a fost destul de ocupată de când Acordul de Vinerea Mare din 1998, intermediat de SUA, a adus pacea în Irlanda.
Bani pentru a milita pentru naționalismul irlandez
Grupul Friends of Sinn Féin, care este înregistrat conform Legii de înregistrare a agenților străini, ca agent al Sinn Féin, a strâns 2 milioane de dolari în ultimii cinci ani. Majoritatea banilor provin din evenimente de strângere de fonduri, cum ar fi cina de gală anuală din New York, precum și din donații individuale și vânzări de mărfuri.
În timp ce regulile privind finanțarea politică în Irlanda interzic trimiterea în Republică a banilor strânși în străinătate, Friends of Sinn Féin poate trimite legal bani în Irlanda de Nord. Cele mai recente documente ale grupului arată că a trimis 51.000 de dolari (47.700 de euro) filialei sale din Belfast în cele șase luni din noiembrie până în aprilie – chiar înainte de alegerile din această vară din Irlanda de Nord, în care Sinn Féin a devenit din nou cel mai popular partid din Irlanda de Nord. regiune.
Banii strânși de Prietenii lui Sinn Féin sunt folosiți în primul rând pentru a milita pentru naționalismul irlandez în SUA – inclusiv reclame pline de pagină completă în publicații precum New York Times și Washington Post, de obicei în preajma Zilei Sf. Patrick din martie.
Ciarán Quinn, reprezentantul Sinn Féin în SUA și Canada, spune că susținătorii americani ai grupului – peste 34 de milioane de oameni din țară susțin moștenirea irlandeză – au renunțat de mult timp la orice discuție despre violență. Accentul lor acum, spune el, este „următoarea etapă” – reunificarea Irlandei.
„Visul unității irlandeze, acel grá [cuvântul irlandez pentru „dragoste”] pentru unitatea irlandeză, independența și suveranitatea Irlandei, s-a transmis de-a lungul generațiilor”, spune Quinn. „Și această generație actuală vede acum potențialul de a-l realiza.”
Cutia pentru donații pentru Irlanda
Legăturile dintre diaspora irlandeză din SUA și republicanismul irlandez sunt profunde.
Când Republica Irlandeză a fost înființată cu aproximativ un secol în urmă, eroul naționalist Éamon de Valera, proaspăt evadat, la acel moment din închisoarea Lincoln din Anglia, a fost salutat de mulțimi, de la Philadelphia la San Francisco, în timp ce începea un turneu de strângere de fonduri de 18 luni.
Documentul fondator al națiunii irlandeze, Proclamația Republicii Irlandeze, compus de liderii naționaliști ai Rebeliunii de Paște din 1916, face referire în mod specific la „copiii exilați în America” ai Irlandei.
Cultura irlandezo-americană este plină de amintiri sumbre ale cutiilor care au fost trecute în liniște prin barurile irlandeze din Boston până în Chicago, în căutarea banilor pentru „cauza”.
Lui Gerry Adams, liderul Sinn Féin din 2011 până în 2018, i s-a interzis să călătorească în Statele Unite, deoarece violența a făcut ravagii în Irlanda de Nord. Și totuși, în timpul „Necazurilor” – conflictul de 30 de ani dintre catolicii și protestanții din Irlanda de Nord – Noraid, o organizație irlandezo-americană, a strâns în secret bani pentru arme, pentru teroriștii republicani care duceau ceea ce ei considerau drept lupta Irlandei pentru libertate.
Sinn Féin a lăsat armele și a intrat în politică
După Acordul de Vinerea Mare, armele au tăcut în mare parte la Belfast. Sinn Féin s-a mutat încet în curentul politic principal, reinventându-se ca partid parlamentar atât în Republica Irlanda, cât și la nord de graniță.
„Irlanda” din America a urmat și ea exemplul. Noraid a fost rănit; Adams a primit viză și a devenit o prezență obișnuită la recepția anuală de la Casa Albă de Ziua Sf. Patrick.
Chiar și astăzi, Sinn Féin se bucură de apreciere în SUA, apreciere de care nu se bucură în aceeași măsură și acasă. Liderii partidului sunt vizitatori frecvenți, bucurându-se de o recunoaștere la care membrii în serviciu ai guvernului din Dublin nu pot decât să viseze.
În 2019, Adams a primit un bun venit de erou din partea președintei de atunci al Camerei, Nancy Pelosi, în timp ce i-a înmânat un premiu pentru întreaga sa viață din partea democraților irlandezi-americani, chiar dacă ministrul irlandez de finanțe Paschal Donohoe privea, neobservat, din mulțime.
Actualul lider al Sinn Féin, Mary Lou McDonald, călătorește în mod regulat în SUA, unde este întâmpinată în unele cercuri ca o celebritate. În mai, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile europene și locale din Irlanda, ea a găsit timp să facă o excursie la un mic club irlandezo-american din Massachusetts.
Naționaliștii irlandezi s-au putut baza pe sprijinul politicienilor americani
De asemenea, naționaliștii irlandezi s-au putut baza pe sprijinul politicienilor americani. Fostul președinte american Bill Clinton a jucat un rol esențial în realizarea Acordului de Vinerea Mare, iar jucătorii cheie din Congresul SUA au contribuit la aducerea facțiunilor în conflict la masa negocierilor și, în cele din urmă, au convins IRA să renunțe la acțiunea armată.
În timp ce Marea Britanie părăsea Uniunea Europeană, în care Republica Irlanda este membră, Pelosi a intervenit în negocierile dintre cele două părți. Ea a spus guvernului conservator de la Londra că ar putea uita de un acord comercial cu Washingtonul dacă ar permite să fie ridicată o graniță dură între cele două Irlande.
După luni de haos politic, Marea Britanie a fost de acord să organizeze controale controversate între Irlanda de Nord și hinterland-ul britanic.
În ultimele săptămâni, Mary Lou McDonald le-a scris și cetățenilor irlandezi aflați în străinătate înaintea alegerilor din această lună, îndemnându-i să le ceară familiei și prietenilor din Irlanda să voteze Sinn Fein. „Ca cetățean irlandez care trăiește în străinătate, ar trebui să ai ocazia să te întorci și să trăiești, să-ți crești o familie și să prosperi în Irlanda”, a spus ea, în cel mai recent efort al partidului de a implica diaspora într-o alegere care are loc la mii de kilometri distanță.
Irlanda, „o singură națiune din nou”
Pentru forțele politice tradiționale ale Irlandei, popularitatea Sinn Féin în SUA poate fi uneori o sursă de consternare.
„Proiectul de unificare nu aparține și nu ar trebui să aparțină niciunui partid politic”, a declarat Leo Varadkar, fost prim-ministru irlandez, pentru POLITICO. „Aparține tuturor partidelor, organizațiilor civice și persoanelor care cred în ea.” . El susține că mulți irlandezi-americani cred că Sinn Féin „are un sprijin mai puternic acasă decât îl are în mod real” – o referire la faptul că partidul a pierdut teren în Republica Irlanda în perioada premergătoare alegerilor din această lună. După ce a adus Sinn Féin la o distanță apropiată de guvern, liderul său, McDonald, a văzut sprijinul scăzând, deoarece partidul s-a confruntat cu o serie de scandaluri și s-a străduit să articuleze o politică privind imigrația, o problemă cheie pentru electoratul irlandez la alegerile din noiembrie.
Varadkar, membru al partidului centrist Fine Gael, care s-a ciocnit adesea cu McDonald înainte de a demisiona din funcție în martie, a preluat steagul reunificării de la demisia sa. Într-un discurs în Irlanda de Nord în septembrie, Varadkar a spus că unificarea ar trebui să fie un „obiectiv” și nu doar o „aspirație” pentru oricine este la putere după alegeri.
Referendum pentru a stabili dacă Irlanda de Nord ar trebui să părăsească Regatul Unit
Intervenția sa este cel mai recent indiciu că problema unificării s-a mutat în mainstreamul politic, indiferent de performanța Sinn Féin la aceste alegeri. Ieșirea Marii Britanii din UE a împins problema în prim-plan, chiar și în rândul comunităților protestante care au dorit istoric să rămână parte a Marii Britanii.
În conformitate cu Acordul de Vinerea Mare, rămâne la latitudinea Londrei să decidă dacă și când să organizeze un referendum pentru a stabili dacă Irlanda de Nord ar trebui să părăsească Regatul Unit și să se alăture Irlandei. În realitate, este o decizie care ar fi luată împreună cu Dublin – cu contribuția de la Washington.
Richard Neal, un membru al Congresului SUA copreședinte la grupul Friends of Ireland din Capitol Hill, spune că SUA au de mult un interes pentru ceea ce se întâmplă în Irlanda. „Acordul de Vinerea Mare este una dintre cele mai semnificative realizări ale politicii externe americane din memoria recentă.”
Este optimist că următorul capitol al națiunii irlandeze – unitatea – nu este departe. „Acolo se îndreaptă”, spune Neal. „Chestiunea naționalistă, care a fost dezbătută de secole, va fi rezolvată.”
„Naționaliștii trebuie să câștige, dar trebuie să se pregătească și pentru asta”, adaugă el. Așa cum o fac, sigur că vor putea conta pe susținătorii lor de peste Atlantic.
Se poate baza pe rețeaua irlando-americană pentru a juca un rol cheie în orice referendum privind statutul Irlandei de Nord, spune Dan Mulhall, care a fost ambasador al Irlandei la Washington între 2017 și 2022.
„Cred că vă puteți aștepta că fondurile vor curge către orice campanie pentru unitatea irlandeză”, spune Mulhall. „Irlandezii din America au fost un factor în mișcările către independența Irlandei și în dezbaterile despre națiune timp de 150 de ani. Nu văd că se schimbă.”