Americanii care scot gaze din Marea Neagră au dat statul român în judecată! Miza e uriașă
Compania Black Sea Oil and Gas, care deja scoate gaz din Marea Neagră, încearcă să anuleze în instanță taxa de solidaritate.
Black Sea Oil & Gas, societate deținută de americanii de la The Carlyle, împreună cu partenerii săi, Petro Ventures Resources și Gaz Plus Dacia, au dat în judecată Guvernul Român, ANAF și Ministerul Finanțelor din cauza taxei de solidaritate de 60% pe profiturile ″excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, impusă la finalul anului trecut de Guvern prin ordonanță de urgență, în aplicarea unui Regulament UE din octombrie. Conform Portal Just, dosarul s-a depus la Curtea de Apel București iar obiectul acțiunii celor trei firme este ”excepție de neconstituționalitate″.
Compania Black Sea Oil and Gas susține că activitatea de exploatare durează doar de câteva luni și că plătește impozit pe veniturile extraordinare obținute. Prin urmare, a solicitat inițial o derogare pentru plata taxei de solidaritate.
Black Sea Oil and Gas spune că a plătit pe parcursul anului trecut peste 2 miliarde lei la bugetul de stat, însemnând taxa de 60% pe veniturile extraordinare.
Black Sea Oil and Gas a anunțat în luna iunie 2022 că a început producția de gaze din Proiectul MGD, iar primele gaze au fost introduse ȋn Sistemul Național de Transport în această după-amiază. Proiectul MGD este parte din platoul continental românesc al Mării Negre.
Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile
Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani. De asemenea, cel puţin 70% din suma colectată astfel va fi folosită pentru finanţarea investiţiilor în energie. Executivul a hotărât să aplice această taxă în virtutea apariției, în toamnă, a unui regulament european care instituia posibilitatea ca țările membre să imoună aceste taxe.
S-a votat legea care obligă OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate
Politicul a găsit soluția de a obliga OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate. Mai întâi Guvernul a dat o ordonanță privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, impusă la finalul anului trecut în aplicarea unui Regulament UE din octombrie 2022. Apoi, Camera Deptuaților a transformat OUG în lege.
În plus, față de OUG 186/2002, deputații din arcul guvernamental au adăugat un amendament, ce a apărut în raportul comun al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Comisiei pentru industrii şi servicii, Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.
Amendamentul admis își propune, conform Profit.ro, să facă în așa fel încât și companiile care, strict în baza situațiilor financiare de anul trecut, nu au obținut minimum 75% din cifra de afaceri din activități vizate de contribuția de solidaritate (extracție de țiței, gaze și huilă, respectiv fabricare de produse petroliere rafinate și de cocserie) să fie obligate să plătească contribuția.
OMV Petrom a spus că nu datorează niciun ban statului
În ultimul raport financiar al OMV Petrom scrie negru pe alb că societatea nu datorează statului niciun ban în contul taxei de solidaritate
”În privința riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimii ani, am observat o serie de inițiative fiscale și de reglementare puse în discuție și/sau implementate.
Acest lucru sporește volatilitatea legislativă și influențează întregul mediu de afaceri. Totodată, în contextul crizei energetice din Europa, sunt implementate măsuri suplimentare de reglementare, cum ar fi scheme de compensare, prețuri plafonate pentru gaze naturale și electricitate și supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate a UE.
Regulamentul UE 2022/1854 a introdus o contribuție de solidaritate, care a fost transpusă în legislația locală a statelor membre până la sfârșitul anului 2022, și este aplicabilă pentru 2022 și/sau 2023. Reprezintă o contribuție care se aplică profiturilor suplimentare ale societăților care operează în sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului și rafinării și se calculează pe baza profiturilor fiscale obținute de aceste societăți, determinate în conformitate cu normele fiscale naționale, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obținute în perioada 2018 – 2021. România a transpus acest regulament prin OUG 186/2022, aprobată și publicată în decembrie 2022. Această ordonanață urmează să fie supusă procesului de aprobare în Parlament, că atare poate fi obiectul unor modificări. De asemenea, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom.
Rompetrol acceptă să plătească taxa de solidaritate! A dezvăluit și suma
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, estimează o contribuție de 124,6 milioane de dolari pentru taxa de solidaritate, reflectând-o în situațiile financiare preliminare neauditate pentru anul 2022. ”În conformitate cu legea care va aproba OUG 186, va fi stabilit exact cuantumul taxei de solidaritate, pe care Rompetrol Rafinare ar urma să o plătească, respectând toate reglementările în vigoare”, susțin reprezentanții companiei petroliere.
Această poziție vine după ce recent s-a vorbit că șeful KazMunayGas, Magzum Mirzagaliev, ar fi negociat cu autoritățile de la București o eventuală neincludere a Rompetrol pe lista companiilor energetice obligate să plătească taxa de solidaritate.