Americanii care scot gaze din Marea Neagră cer o derogare de la plata taxei de solidaritate
Compania Black Sea Oil and Gas, care deja scoate gaz din Marea Neagră, nu vrea să plătească taxa de solidaritate şi propune Guvernului o derogare.
Compania Black Sea Oil and Gas, deținută de fondul de investiții american The Carlyle, susține că activitatea de exploatare durează doar de șapte luni și că plătește impozit pe veniturile extraordinare obținute. Prin urmare, solicită o derogare pentru plata taxei de solidaritate, au declarat surse guvernamentale pentru Antena3.
Black Sea Oil and Gas susține că a plătit pe parcursul anului trecut peste 2 miliarde lei la bugetul de stat, însemnând taxă de 60% pe veniturile extraordinare.
Black Sea Oil and Gas a anunțat în luna iunie 2022 că a început producția de gaze din Proiectul MGD, iar primele gaze au fost introduse ȋn Sistemul Național de Transport în această după-amiază. Proiectul MGD este parte din platoul continental românesc al Mării Negre.
Ce spune Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că luni va avea o întâlnire cu reprezentanţii companiei Black Sea Oil and Gas şi că unul dintre subiecte va viza taxa de solidaritate.
“În acest moment, am stabilit o întâlnire împreună cu ceilalţi membri, co-preşedinţi ai Coaliţiei, şi ne vedem astăzi după-amiază cu reprezentanţii Black Sea Oil and Gas şi unul dintre subiectele care o să fie abordate va fi şi acela al plăţii taxelor, în conformitate cu Directiva Europeană şi cu Ordonanţa de Urgenţă, ceea ce, în momentul de faţă, este foarte clar prevăzut şi de către Regulamentul Uniunii Europene şi de OUG aprobată în Guvern”, a spus Ciucă, într-o conferinţă de presă, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă americanii ar fi cerut să nu plătească taxa de solidaritate, premierul a răspuns: “Nu am discutat în particular cu dumnealor. Ca atare, aşteptăm întâlnirea de astăzi şi vedem despre ce este vorba”.
OMV Petrom și Rompetrol zic pas
Până în prezent, doar Romgaz, companie de stat, a anunțat că plătește respectiva taxă. OMV Petrom a afirmat public că nu se încardrează în regulile impuse se actul normativ emis de Cabinetul Ciucă. De asemenea, sunt semne că nici Rompetrol, companie care deține rafinăria Petromidia de la Năvodari nu dorește să plătească.
Șeful KazMunayGas a efectuat recent o vizită de lucru în România la sfârșitul săptămânii trecute, prilej cu care a vizitat rafinăria Petromidia deținută de KMG (compania de stat din Kazahstan), benzinării sub marca Rompetrol, și a mai avut o întâlnire cu conducerea subsidiarei KMG International, unde s-a discutat despre rezultatele operaționale și financiare pentru anul trecut.
În anii precedenți, conducerea KMG nu o răsfăța pe „fiica” românească cu cele mai mari vizite, și este evident că pentru cea actuală a fost nevoie de un motiv mai greu decât vizitarea benzinăriilor.
Scopul călătoriei, susține publicația Ratal din Kazahstan, a fost acela de a negocia cu înalți oficiali români asupra consecințelor deciziei guvernului din decembrie de a sechestra o parte din profiturile companiilor energetice care își desfășoară activitatea în țară în favoarea statului.
Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile
Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani. De asemenea, cel puţin 70% din suma colectată astfel va fi folosită pentru finanţarea investiţiilor în energie. Executivul a hotărât să aplice această taxă în virtutea apariției, în toamnă, a unui regulament european care instituia posibilitatea ca țările membre să imoună aceste taxe.