Americanii care scot gaze din Marea Neagră ne dau în judecată

Publicat: 23 apr. 2024, 07:28, de Cristian Matache, în Energie , ? cititori
Americanii care scot gaze din Marea Neagră ne dau în judecată

Concesionarii proiectului Midia de pe platoul continental al Mării Negre contestă legalitatea aplicării OUG 91/2023 care le-ar majora redevențele cu până la 28,57%.

Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, operatorii proiectului de exploatare gaze naturale offshore Midia, au atacat în instanță adresa primită de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) prin care au fost informați de majorarea redevenței la gaze naturale, conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 91/2023 din 27 octombrie 2023.

Companiile contestă legalitatea aplicării OUG 91/2023 în cazul lor, invocând mai multe argumente:

  • Încălcarea clauzelor de stabilitate: Acordurile petroliere semnate de BSOG, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia cu statul român conțin clauze de stabilitate care garantează un regim fiscal neschimbat pe toată durata acordului. Companiile consideră că majorarea redevenței prin OUG 91/2023 încalcă aceste clauze.
  • Legea offshore: Legea petrolului offshore prevede că regimul de redevențe și regimul fiscal aplicabil la momentul intrării în vigoare a acordului petrolier se mențin pe toată durata derulării acestuia. BSOG, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia susțin că OUG 91/2023 nu poate modifica unilateral acest regim.
  • Retroactivitate: OUG 91/2023 ar avea un caracter retroactiv, aplicându-se unor acorduri petroliere deja semnate și în derulare. Companiile consideră că o asemenea aplicare retroactivă este contrară principiului legalității.

Pe lângă contestarea aplicării OUG 91/2023, BSOG, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia se judecă și cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru amenzile primite din cauza nerespectării obligației de a vinde gaze naturale la preț reglementat pentru consumul casnic și producătorii de energie termică. Companiile susțin că nu mai au gaze disponibile pentru vânzare la preț reglementat deoarece producția a fost deja vândută în avans, printr-un contract semnat cu Engie Energy Management România în 2020, anterior intrării în vigoare a legislației ce impune obligația de vânzare la preț reglementat, conform Profit.ro.

Aceste dispute juridice ar putea avea un impact semnificativ asupra dezvoltării proiectelor de exploatare gaze naturale offshore din Marea Neagră, cu consecințe potențiale pentru securitatea energetică a României.

Liderul asocierii, Black Sea Oil&Gas (BSOG), este o compania deținută de puternicul fond de investiții american The Carlyle. Americanii au concesionat perimetrul Midia din sectorul de câștigat de România în urma procesului de delimitare a platoului continental şi zonele economice exclusive ale României şi Ucrainei în Marea Neagră de la Haga. De alfel, americanii sunt primii care scot gaze din noul teritoriu al României, OMV Petrom și Romgaz urmând să facă același lucru în câțiva ani.