Americanii îi forțează pe chinezi să vândă aplicația TikTok
Statele Unite vor să îi elimine definitiv pe chinezi din afacerea TikTok. Un proiect de lege din Congresul american forțează compania-mamă chineză ByteDance să-și retragă dreptul de proprietate din populara aplicație video.
Într-un an electoral decisiv în Statele Unite, autoritățile americane îi forțează pe proprietarii chinezi ai TikTok (compania-mamă chineză ByteDance) să vândă renumita aplicație pentru a o smulge de sub controlul Beijingului. Aplicația deținută de chinezi are 170 de milioane de utilizatori în Statele Unite.
Biden vrea protecția americanilor împotriva aplicațiilor controlate de adversarii străini
Un proiect de lege care se dezbate azi în Congresul american ar putea forța TikTok să rupă legăturile cu proprietarul chinez or, în caz contrar, va fi interzisă în Statele Unite. O astfel de măsură legislativă este cea mai mare amenințare de până acum pentru aplicația de partajare a clipurilor videoclipurilor, care a crescut la o popularitate uriașă în întreaga lume.
Pe de altă parte, TikTok provoacă nervozitatea guvernelor și specialiștilor în securitate cu privire la folosirea aplicației de către comuniștii chinezi pentru manipularea opiniei publice din Occident. Dacă va exista un vot majoritar al politicienilor americani pentru această măsură, președintele Joe Biden va semna proiectul de lege, cunoscut oficial drept „Legea privind protecția americanilor împotriva aplicațiilor controlate de adversarii străini”.
Chinezii fac un lobby intens în Statele Unite să rămână ei proprietarii TikTok
Chinezii au încercat o campanie de influențare a consumatorilor americani de TikTik pentru blocare unei asemenea legi, o campanie extrem de controversată care a iritat și mai mult autoritățile americane. TikTok care i-a încurajat pe utilizatorii din Statele Unite să-și sune reprezentanții politici și să protesteze față de proiectul de lege a părut să înrăutățească situația.
Patronii chinezi TikTok au descris în mod fals proiectul de lege al americanilor drept o interdicție totală a aplicației. Interdicția efectivă ar putea intra în vigoare, doar dacă compania chineză ByteDance nu vinde aplicația. În acestr caz, aplicația va fi eliminată de pe platforme precum App Store, Apple și alte firme.
În pofida unui lobby puternic făcut de guvernul comunist de la Beijing pe lângă politicieni și comanii americane, se pare că soarta patronatului chiez al TikTok este deja pecetluită în Statele Unite. Majoritatea firmelor occidentale de tehnologie digitală nu mai sunt interesate să dea apă la moară Chinei.
Ce companii ar putea cumpăra TikTok de la chinezi
Companii precum Meta, cândva dornice să găsească o cale de a pătrunde pe piața chineză, sunt iritate de controlul și măsurile de cenzura impuse de Beijing utilizatorilor de internet din China. Chiar și Apple, încă dependentă de piața chineză, a văzut că vânzările de produse cheie au scăzut datorită intedicțiilor impuse în mediul online de comuniștii chinezi.
Dacă firma chienză ByteDance va vinde TikTok, unele firme de renume ar putea să cumpere aplicația. Walmart și Oracle ar putea încerca din nou să achiziționeze TikTok, după o tentativă nereușită în timpul administratției Donald Trum de acum câțiva ani. La bursa zvonurilor comerciale americane se aude că și Elon Musk ar putea fi interesat să cumpere populara aplicație video.