Biblioteca din Sulina a pierdut banii europeni pentru restaurare
În vremea când timpul părea să își fi pierdut sensul, o bijuterie tăcută răzbătea printre dărâmăturile uitate în orașul Sulina. Acolo, ascunsă într-un colț al străzii principale, se afla o bibliotecă veche, martoră a unor vremuri mai îndepărtate și a unor povești uitate.
Clădirea, cu arhitectura sa impunătoare, dar acum cenușie și sfărâmată, purta încă urmele eleganței trecute. Pereții crăpați păstrau ecouri ale zgomotelor de pagini întoarse cu delicatețe, de discuții intelectuale și de reverență pentru cunoaștere. Înăuntru, rafturile de lemn, acum îmbătrânite și curbe sub povara timpului, odinioară găzduiau comori literare – cărți rare, romane clasice, cărți de istorie și știință. Aceste volume, unele cu coperte de piele decolorată, altele cu pagini gălbui de la vreme, erau mărturii ale unui patrimoniu cultural prețios.
În ciuda trecerii anilor, atmosfera din bibliotecă părea să mai trăiască. Lumina soarelui pătrundea prin geamurile sparte, jucându-se pe podea și conferind camerei o aură nostalgică. Păsările cântau în apropiere, iar vântul aducea cu sine șoapte din trecut. Pereții încă purtau amprenta mirosului de hârtie și lemn, ca un parfum subtil al cunoașterii împărtășite și al poveștilor citite cu sufletul deschis. Clădirea a ajuns ulterior și monument istoric al județului Tulcea.
Dar, în ciuda frumuseții sale, biblioteca era părăsită și uitată. Orașul Sulina, odinioară un important nod comercial pe Dunăre, suferise transformări majore ale destinului său. Lumea modernă își aruncase privirile către alte direcții, iar biblioteca, odată inimă culturală a orașului, fusese lăsată în paragină.
Turiștii vin aici să se pozeze cu ruina
Astăzi, puținii călători curioși care ajung în Sulina pot zări clădirea umbrită de trecut, cu ferestrele ei murdare și ușile închise cu lacăte ruginite. Cu toate acestea, speranța nu este încă pierdută. Există eforturi de revitalizare și restaurare, o încercare de a readuce la viață această comoară culturală. În ciuda stării sale actuale, biblioteca din Sulina continuă să fie o amintire a timpurilor când cuvintele stăpâneau, iar cunoașterea era prețuită mai presus de toate.
În final, biblioteca lăsată în paragină din orașul Sulina rămâne o metaforă a fragilității culturale și a nevoii noastre constante de a păstra legătura cu moștenirea noastră culturală. Oricât de mult ar încerca timpul să-și pună amprenta asupra ei, frumusețea și semnificația sa încă strălucesc în fundalul orașului, așteptând să fie redescoperite și să-și recapete locul în sufletele celor care își dau seama de importanța poveștilor pe care le adăpostește.
Banii s-au dus pe apa sâmbetei
Licitația pentru restaurarea bibliotecii monument istoric (proiect de 3,1 milioane de lei) a fost câștigată de o societate care nu a reușit să obțină avizul Ministerului Culturii pentru întocmirea proiectului tehnic în urma căruia ar fi urmat să înceapă lucrările propriu-zise. Contractul cu societatea a expirat în martie 2021, iar Primăria Sulina a încercat să încheie un contract cu o altă firmă pentru finalizarea lucrărilor, dar a fost de negăsit.
Dat fiind faptul că termenul de finalizare era data de 31.10.2021, banii europeni nu au mai putut fi accesați. Valoarea investiției din fonduri europene se ridică la 1.667.827 de lei. Trebuie menționat că Primăria Sulina a cheltuit sume considerabile pentru proiecte și studii pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârșit, bani care s-au cheltuit și nu mai pot fi recuperați.