Amnesty International: Autoritățile au instalat programe spion pentru monitorizarea jurnaliştilor

Publicat: 27 dec. 2024, 13:17, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Amnesty International: Autoritățile au instalat programe spion pentru monitorizarea jurnaliştilor

ONG-urile din Serbia au depus o plângere împotriva poliției și Agenției de Informații în urma unui raport Amnesty International privind utilizarea de către autorități a programelor spion pentru a monitoriza jurnaliştii și activiștii.

Într-un raport publicat pe 16 decembrie, Amnesty International a dezvăluit presupusa desfășurare ilegală a programelor spion care „oferă autorităților sârbe capacități extinse de supraveghere odată instalate pe dispozitivul unei persoane vizate”.

Raportul Amnesty include mărturia unui jurnalist și a unui activist care au acuzat autoritățile că au instalat în secret programe spion pe dispozitivele lor în timp ce erau în arest și în timpul unui interviu cu oficialii.

„Am depus o plângere penală împotriva lui X privind Agenția de Securitate și Informații (BIA, informații) și poliție, suspectate de colectare neautorizată de date cu caracter personal, creare și introducere de viruși informatici și prelucrare electronică a „datelor”, a declarat Dusan Pokusevski de la o organizație pentru libertate, SHARE.

Raportul Amnesty evidențiază utilizarea software-ului Cellebrite și NoviSpy, precum și a instrumentelor criminalistice, pentru a viza telefoanele și dispozitivele aparținând membrilor societății civile.

NoviSpy, un software realizat local, poate activa de la distanță microfonul sau camera unui telefon pentru a înregistra și extrage date personale sensibile, potrivit Amnesty. Produsele Cellebrite sunt utilizate pe scară largă de forțele de ordine din întreaga lume pentru a debloca smartphone-urile și pentru a căuta dovezi.

Agenția de informații sârbă a calificat afirmațiile din raportul Amnesty drept „absurde”

Într-o declarație separată, poliția sârbă a declarat că forțele sale folosesc instrumente criminalistice doar în conformitate cu legile țării, dar activiștii spun că cadrul legal al Serbiei nu oferă o bază legală pentru măsurile intruzive descrise în raport. De asemenea, ei susțin că au dovezi că datele de la dispozitivele infectate au fost trimise către un server găzduit pe o adresă IP conectată anterior la BIA.

Jurnaliştii independenţi şi organizaţiile societăţii civile din Serbia acuză de mai multa vreme, guvernul

„Mingea este acum în terenul procurorului”, a declarat Dusan Pokusevski la o conferință de presă în numele a nouă ONG-uri și a celei mai mari asociații de jurnaliști sârbi.

Activiștii au contactat, de asemenea, agenția specializată a ONU și Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.

Potrivit Amnesty, Serbia a primit software-ul de deblocare a telefonului Cellebrite ca parte a unui program mai amplu de a ajuta țara să îndeplinească cerințele integrării în Uniunea Europeană.

Jurnaliştii independenţi şi organizaţiile societăţii civile din Serbia acuză de mult guvernul şi aliaţii săi că îi vizează cu declaraţii defăimătoare, procese şi ameninţări publice.