Ana Birchall, critici dure pentru Tudorel Toader după ce România a fost amendată de CJUE: Penalist și constituționalist
Fostul ministru al Justiției Ana Birchall a postat un mesaj pe Facebook în care îl acuză pe Tudorel Toader că se face vinovat de condamnarea României de către CJUE. Curtea de Justiție Europeană obligă țara noastră să plătească suma de trei milioane de euro pentru că nu a implementat la timp directiva europeană referitoare la spălarea de bani.
„România a fost condamnată pentru prima dată de CJUE la plata unei sume de 3 milioane de euro pentru netranspunerea în termen a unei directive europene importante: Directiva privind spălarea banilor. Cine răspunde, cine este responsabil, cum și de la cine se va recupera această sumă sunt întrebări firești. În loc să clarifice aceste aspecte, asumat, cu responsabilitate și demnitate, domnul Tudorel Toader, penalistul și constitutionalistul, are obrăznicia să dea replici savante pe Facebook, deși este principalul responsabil pentru condamnarea României de către CJUE, cetățenii români fiind astfel prejudiciați cu 3 milioane de euro. Cum se va recupera această sumă și cine o va plăti sunt întrebări absolut legitime și îi reamintesc domnului profesor Toader că este destul de posibil să se afle în sfera penalului”, a scris Ana Birchall, pe pagina sa de Facebook.
Ana Birchall mai spune că Tudorel Toader poate fi acuzat de neglijență în serviciu sau chiar de abuz în serviciu pentru că nu a implementat măsurile la timp.
„Fapta sa constituie cel puțin neglijență în serviciu, dacă nu chiar abuz în serviciu, dacă ne raportăm și la ultimile sale declarații publice din care rezultă nu numai că știa, dar era și conștient că avea obligația profesională să transpună această directivă. Nu a făcut-o, fiind astfel fie în folosul, fie la sugestia / opoziția altor persoane, conform propriilor declarații. Este evident astfel că nu poate fi invocată simpla greșeală sau simpla omisiune! Domnul profesor și ministru autointitulat tehnocrat nu are cum să nu știe că obligația de a transpune în termen directivele europene reiese din Constituție și din Tratatul de aderare al României la UE. Așadar, vorbim de obligații la nivel de legislație primară astfel că nici deciziile CCR nu îl ajută. Instituțiile competente ar trebui să clarifice aceste aspecte. Prejudiciul nu este de neglijat, dar cumulează pensia specială cu mai multe venituri și se poate descurca, nu? Așa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca această sumă să fie plătită de românii care nu au nicio vină pentru lipsa de responsabilitate a unor miniștri sau conducători de autorități publice. Legea chiar trebuie să fie egală pentru toți!”, a mai scris fostul ministru PSD al Justiției.