ANAF a pregătit o taxă nou-nouță pentru cei cu bani în bănci
O nouă taxă ar urma să se aplice din 2025. ANAF îi va pune pe români să achite 10% din dobânzile la depozitele bancare. Este vorba despre 10% aferent contribuției la sănătate. Pentru depozitele bancare se plătește, deja, impozit pe venit care se reține la sursă.
Acest lucru înseamnă că dacă cineva a obținut sume ceva mai mari mai trebuie să plătească și contribuția la sănătate (CASS) de 10% plafonat la 6, 12 sau 24 de salarii minime. Acesta nu se reține la sursă, așa că trebuie depusă Declarația unică până în 25 mai, la sediile ANAF, potrivit hotnews.ro.
Contribuția se va plăti chiar dacă persoana este salariată și plătește CASS.
Așadar, dacă ai avut în 2024 venituri din dobânzi bancare de peste 19.800 lei, va trebui să plătești CASS de 1.980 lei. Pentru ce este sub, nu plătești, scrie sursa citată.
Profesorul universitar de la ASE, Cristian Păun, a comentat măsura într-o postare pe pagina sa de Facebook.
„ANAF jupoaie tot ce poate controla și jupui. Pe ăia de nu îi prinde, îi lasă în pace, nestingheriți. Veniturile aferente (dobânzile la depozite) vor fi impozitate cu contribuție la sănătate, deja fiind impozitate cu 10% (impozit pe venit). Adică, statul va lua 1/5 din dobânzi (impozit pe venit și contribuție la sănătate), pentru sume din dobânzi ce depășesc 6 salarii minime brute. Progresiv, în funcție de valoarea dobânzilor încasate”, a scris profesorul.
El a argumentat părerea sa că această măsură este total ilogică.
„Nu poți pune egalitate între depozite și investiții. Numai un necunoscător face asta. Depozitele sunt rezerve pentru situații neprevăzute (boală, pierderea locului de muncă, eveniment nefericit în familie). Le păstrezi în bancă pentru că e mai sigur, sunt departe de tine și de hoți. Dobânda protejează puterea lor de cumpărare și atât. Și este bazată pe estimare a inflației pe termen lung, băncile presupunând că ții aceste rezerve mult timp la ele. Venitul din dobânzi nu este real, nu este consistent. De fapt, scopul depozitelor nu este niciodată venitul. Riscurile asumate de deponent sunt complet diferite (spre inexistente, depozitele fiind asigurate) față de investiții. Spre deosebire de investiții, depozitele nu ar trebui impozitate deloc. Tratarea pur contabilă a acestei situații este, cel puțin, stupidă și contraproductivă. De impozitarea depozitelor nici nu mai vorbesc, o tâmpenie și mai mare, dar de aceeași natură”, a scris Cristian Păun.