ANAF nu va mai reţine bani din salariile virate în conturile bancare, dacă există deja poprire la angajator

Publicat: 01 aug. 2024, 13:02, de Autor: Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
ANAF nu va mai reţine bani din salariile virate în conturile bancare, dacă există deja poprire la angajator

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu va mai reţine bani din salariile virate în conturile bancare, dacă există deja poprire la angajator, potrivit unui proiect de ordonanţă al Ministerului Finanţelor, pentru modificarea Codului de procedură fiscală.

Conform Codului de procedură fiscală, sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt supuse urmăririi la plătitorul venitului numai în condiţiile Codului de procedură civilă, republicat, cu modificările ulterioare.

Prin excepţie, debitorii nu pot fi urmăriţi prin poprire pentru sumele menţionate, încasate în conturile bancare ulterior înfiinţării popririi, prevede proiectul Ministerului Finanţelor.

Astfel, se evită situaţiile din prezent când, spre exemplu, angajatorul reţine o treime din salariul angajatului pentru o datorie la Fisc, conform popririi, apoi virează restul de două treimi din salariu în contul bancar al angajatului, de unde Fiscul mai reţine o treime din această sumă virată în contul bancar.

Prin această dublă reţinere se încalcă astfel limitele popririlor prevăzute în Codul de procedură civilă, iar de multe ori angajaţii dau în judecată Fiscul şi obţin în instanţă anularea executării silite.

Potrivit notei de fundamentare, ANAF va indisponibiliza doar o treime din salariu, la angajator, iar diferenţa de venit virată în contul bancar va rămâne la dispoziţia salariatului.

”Astfel, în prezent, instituţia de credit virează sumele încasate în conturile deschise de debitori, chiar dacă acestea reprezintă de fapt 2/3 din veniturile prevăzute la art. 236 alin. (4). Au existat soluţii pronun?ate de către instanţele de judecată, în sensul anulării popririi infiinţate asupra a 2/3 din sumele ce au fost virate de către plătitorii de venit în conturile bancare, ţinând cont de faptul că i s-au reţinut deja debitorului 1/3 din venituri conform art. 729 din Codul de procedura civilă”, precizează nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului de procedură fiscală.