Analiști: BNR nu va ieftini creditul și ar putea revizui prognoza de inflație în creștere
![Analiști: BNR nu va ieftini creditul și ar putea revizui prognoza de inflație în creștere](https://media.puterea.ro/I06oKLlJOvws_jPZNp--HjNUzaM=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/CA20241014n.jpg)
BNR va menține ratele dobânzilor neschimbate în ședința Consiliului de Administrație, pe care o va avea în 14 februarie, arată evaluările analiștilor economici, care spun că va fi posibilă chiar o corecție a previziunilor privind evoluția inflației, la sfârșitul anului.
Într-un raport publicat, miercuri, de economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu, se arată: „ Ne așteptăm ca BNR să continue relaxarea monetară și să reducă dobânzile abia din august 2025 și să ofere apoi trei reduceri cheie de câte 25 de puncte de bază, ducând rata cheie la 5,75% până la sfârșitul anului 2025”.
Acesta vorbește în raportul său și de riscurile venite din partea evoluțiilor fiscale și politice care ar putea deraia acest calendar al politicilor monetare.
De asemenea, raportul BCR mai sugerează că instituția condusă de Mugur Isărescu ar putea revizui în sus prognoza de inflație pe termen scurt (în actuala prognoză, inflația va coborî la finalul anului la 3,7%).
Același semnal îl transmite și ING Bank, care arată că este „puțin probabil” ca Banca Națională a României să-și continue ciclul de relaxare mai devreme de a doua jumătate a anului, când va avea o viziune mai clară asupra factorilor fundamentali din economie.
Economistul șef al ING Bank România, Valentin Tătau se așteaptă ca inflația să încheie anul la 4,7% , iar dobânda de politică monetară să coboare la 6%.
Cu riscuri destul de mari la orizont atât pentru inflație, cât și pentru activitatea economică, BNR va adopta cel mai probabil o atitudine prudentă.
Există multă incertitudine în piață: de la durata plafonării prețurilor la energie, la presiunile fiscale și cele inflaționiste, venite din transmiterea în prețuri a unor taxe și impozite.
Activitatea economică a stagnat în trimestrul III 2024, după ce a crescut cu 0,1 la sută în precedentele trei luni.
Cele mai recente date și analize indică o creștere moderată a economiei în termeni trimestriali în trimestrul IV 2024, în linie cu previziunile precedente, mai spun oficialii BNR.
În luna octombrie, vânzările cu amănuntul, dar mai ales cele auto-moto și-au accelerat creșterea în termeni anuali, iar dinamica anuală a serviciilor prestate populației a revenit în teritoriul pozitiv, în timp ce volumul lucrărilor de construcții și-a accentuat puternic declinul în termeni anuali.
Noile evaluări reconfirmă perspectiva scăderii ratei anuale a inflației în primele trei luni ale anului curent, dar pe o traiectorie mai ridicată decât cea anticipată anterior.
BNR mai arată că incertitudini și riscuri însemnate decurg din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, în condițiile implementării din debutul acestui an a pachetului de măsuri fiscal-bugetare aprobat recent, mai spun bancherii centrali.