Analiză: Aurul, cel mai performant activ, în 2024, din ultimii 14 ani
Aurul a avut performanțe excepționale în 2024, depășind toate clasele importante de active, încheind anul cu o creștere de 25,5 la sută a valorii de tranzacționare, și dovedindu-se a fi o acoperire eficientă împotriva riscului geopolitic și a volatilității pieței, arată o analiză a Consiliului Mondial al Aurului (WGC).
Vedem că performanța pozitivă a aurului a fost probabil legată de următorii factori cheie: Cererea puternică a băncilor centrale și a investitorilor, care a compensat cererea în scădere din partea consumatorilor. Un alt factor a fost riscul geopolitic crescut, din cauza conflictelor extinse, împreună cu un an electoral aglomerat în întreaga lume.
De asemenea, au existat perioade de costuri de oportunitate, când piețele au înregistrat randamente mai scăzute și a avut loc o slăbire a dolarului american.
,,Aurul a avut performanțe excepționale în 2024, depășind toate clasele importante de active și dovedindu-se un puternic diversificator de portofoliu. Pe parcursul anului, LBMA Gold Price PM a stabilit 40 de noi maxime istorice (ATH), dintre care cel mai recent a fost de 2.777,80 USD/oz pe 30 octombrie”, arată datele Consiliului Mondial al Aurului (WGC).
Aurul a crescut cu 25,5% în 2024, datorită rolului său de acoperire eficientă împotriva riscurilor, incertitudinii geopolitice sporite și a volatilității pieței globale a aurului, în acest an.
Așteptările în consens ale pieței globale sugerează o performanță mai modestă pentru aur în 2025, dar cu potențialul de catalizatori ascendenți pe parcursul anului.
Perspectiva pentru 2025 pe piața aurului arată mai multe scenarii potențiale și impactul acestora asupra aurului.
O linie fină demarchează teritoriul pieței, influențată de rate, risc și creștere.
Aurul este pregătit pentru cea mai bună performanță anuală din mai mult de un deceniu – în creștere cu 28% până în noiembrie.
În spatele acestui fapt, băncile centrale și cumpărările din partea investitorilor au avut un efect mai mult decât o simplă compensare a prețului, pe fondul unei decelerări notabile a cererii din partea consumatorilor.
Investitorii asiatici au fost o prezență aproape constant în piață, în timp ce randamentele mai scăzute și o slăbire a dolarului american în T3 2024 au alimentat fluxurile de investiții occidentale.
Cu toate acestea, rolul aurului ca acoperire împotriva volatilității în creștere a pieței și față de riscul geopolitic explică cel mai probabil performanța sa remarcabilă.
Așteptări globale pentru 2025
Consensul pieței cu privire la variabilele macro-cheie, cum ar fi PIB-ul, randamentele și inflația – dacă sunt luate la valoarea nominală – sugerează o creștere pozitivă, dar mult mai modestă pentru aur în 2025.
Avantajul ar putea veni din cauza cererii mai puternice decât se aștepta de la băncile centrale sau dintr-o deteriorare rapidă a condițiile financiare care conduc la fluxuri de calitate. În schimb, o inversare a politicii monetare, care să conducă la rate mai mari ale dobânzilor, ar aduce probabil provocări.
În plus, contribuția Chinei la piața aurului va fi esențială: consumatorii au fost pe margine, în timp ce investitorii au oferit sprijin. Dar această dinamică depinde de efectele directe (și indirecte) ale comerțului, stimulentelor și percepției riscului.
În timp ce privim cu nerăbdare evoluțiile viitoare ale pieței, în 2025, toți ochii sunt concentrați asupra a ceea ce poate însemna al doilea mandat al lui Trump pentru economia globală.
Investitorii care caută senzații tari pot beneficia de un val timpuriu de fluxuri de risc, dar potențialele războaie comerciale și forțele inflaționiste se pot răspândi într-o creștere economică preconizată.