Analiză: Rata de proprietate a locuințelor va crește la 70% în SUA. În România, aceasta e de peste 94%
Pe datele cercetărilor analizate de Comprar Acciones, în 2021, în SUA, s-ar putea manifesta cea mai solidă piață a locuințelor din 2006, creșterea vânzărilor anuale de case fiind estimată la 10%, dublul creșterii de 5% observată în 2020. Potrivit estimărilor analiștilor, până la sfârșitul anului 2021, rata de proprietate asupra locuințelor va crește la 70%, spre deosebire de România, unde aceasta e de 94%.
Și dacă procentele locuințelor vândute sunt asemănătoare cu România, volumul vânzărilor pentru casele existente va crește, potrivit estimărilor, cu 21,9% în 2021, la 6,9 milioane de unități, în vreme ce în România întregul fond locativ este de circa 9 milioane de locuințe. Evident, populația celor două țări e diferită, pste 350 de milioane SUA,față de sub 20 de milioane în România.
De altfel, în SUA, o populație aproape echivalentă cu cea a României se va muta în 2021, cifra estimată fiind de 14,5 milioane de oameni.
Printre factorii care determină creșterea industriei imobiliare din SUA sunt, inclusiv, ratele scăzute ale creditelor ipotecare, dar rata ipotecii fixe la 30 de ani va crește treptat de la 2,7% la 3% conform datelor Redfin. În România, acestea depășesc, în general 5%.
O altă situație asemănătoare ține de numărul de case construite, care va fi cel mai mare din ultimii 15 ani. Potrivit Norada, deși numărul caselor scoase la vânzare a scăzut cu 30% în 2020, între septembrie și noiembrie 2020, autorizațiile de construcție au crescut cu 21% de la an la an.
Numărul de persoane care se mută între județe va depăși 14,5 milioane în 2021, o creștere de 25% față de cele 11,4 milioane din 2018. Munca la distanță va conduce la un număr mare de mutări din orașe în zone mai accesibile, sporind în general proprietatea asupra locuințelor.
Între timp, în România…
România, în schimb, deși e o piață mult mai mică decât cea americană și mult mai puțin transparentă, a finalizat peste 60.000 de locuințe în 2020, și, în funcție de cerere, recordul ar putea fi bătut în 2021. Pandemia a determinat și modificarea opțiunilor clienților care caută locuințe cu grădină sau terasă și de dimensiuni mai mari, apartamente cu trei și patru camere, inclusiv de închiriat, iar prețurile sau chiriile s-au mișcat și ele după cerere.
Astfel, dacă garsonierele și apartamentele cu două camere au pierdut circa 1% din preț în ultima lună a anului trecut, apartamentele cu trei și patru camere s-au scumpit cu 2,27%, respectiv, 1,17%, în vreme ce prețurile medii ale caselor au câștigat circa 16%, o adevărată explozie.
În schimb, la închirieri situația e mai haotică, garsonierele s-au ieftinit în medie cu jumătate de procent, apartamentele cu două camere s-au scumpit cu aproape un procent, apartamentele cu trei camere au stagnat, iar chiriile medii cerute pentru case și apartamente cu patru camere cu crescut cu peste 10%.