Analiză: România rurală, abandonată electoral de USR

Publicat: 15 oct. 2020, 11:54, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Analiză: România rurală, abandonată electoral de USR

Uniunea Salvați România nu și-a propus să salveze chiar toată România, din moment ce a decis să nu se înscrie la alegerile locale din sute de comune și zeci de orașe. Lipsa aceasta inexplicabilă de competitivitate electorală a deschis calea ocupării de către PSD și PNL a 82% din primăriile țării. USR s-a așezat, cuminte, doar în 0,88%.

Nici măcar în județele în care are parlamentari, deci are de la bugetul de stat resursele necesare unei bune organizări, Uniunea nu s-a implicat decât în jumătate sau chiar un sfert din Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) rurale. 

La alegerile parlamentare din 2016, Uniunea Salvați România ocupa poziția a treia, cu 9% din voturi, și obținea 30 de deputați și 13 senatori. La europarlamentarele din 2019, ocupa tot poziția a treia dar urca la 22,36% și prindea 8 mandate în Parlamentul European, cât PSD, de care a fost despărțită doar de 0,14%.

În acest context, era de așteptat ca la examenul din 27 septembrie să obțină un număr mare de primării și consilii locale. Rezultatul: PSD a strâns 1.362 de mandate, PNL 1.232 iar USR doar 28. Ocupă astfel un rușinos loc 8, după PMP (50 de edili) sau ProRomânia (36 de edili).

De ce nu s-a votat decât rar, în afara metropolelor, Alianța USR – PLUS?

Arătam, în materialul publicat ieri, că în Oltenia, Muntenia sau Dobrogea țăranii și chiar orășenii mici nu au avut drept opțiune de vot, de multe ori, decât partidele deja clasice. Așa se explică de ce PSD și PNL au rămas să domine scena politică.

Nici în Moldova lucrurile nu au stat altfel la alegerile locale. Prezentăm mai jos situația din zonele în care USR are parlamentari, adică oameni și buget să se organizeze în teritoriu. Nu prea a făcut-o.

Bacău:

Din cele 93 de mandate de primar la nivelul întregului județ, PSD și-a adjudecat 63, PNL – 26 iar Alianța USR-PLUS a contat doar acolo unde s-a aliat cu liberalii, respectiv în municipiul câștigat de Lucian – Daniel Stanciu-Viziteu.

De ce nu a mai obținut fotoliul de edil în altă parte? O explicație ține de faptul că Alianța nu a prezentat candidați în 39 din cele 85 de comune și nici în orașele Buhuși, Dărmănești ori Slănic Moldova. Apoi, calitatea reprezentanților, unde a fost, e discutabilă. În comuna Gura Văii, de exemplu, Cătălin Zdrobiș a obținut 0 voturi într-o secție și câte 1 în alte 2 din totalul de 6 secții de votare.

Au fost și candidați care au făcut o figură frumoasă în Bârsănești, Berzunți, Buhoci, Cleja, Gârleni, Horgești, Nicolae Bălcescu sau Tg. Ocna. Fără ca vreunul să învingă.

Am întrebat reprezentanții USR Bacău de ce Alianța nu a avut candidați la funcția de primar și în consiliile locale, în toate Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) din județ. Niciun răspuns.

Galați:

În județul în care USR are deputat și senator, din cele 65 de UAT-uri gălățene, PSD va conduce 43 (inclusiv municipiul Galați), PNL 17 (inclusiv municipiul Tecuci) iar Alianța USR – PLUS – 1. Bun și ăsta, s-a putea spune, după ce Alianța nu a prezentat candidați în orașul Berești și în 33 din cele 61 de comune.

Apoi, din puținii trecuți pe liste, unii s-au făcut de Cascadorii Râsului. La Berești Meria, de exemplu, candidatul Iulian Blănaru a obținut 0 (zero) voturi din 220 valabil exprimate în secția din satul Pleșa. În orașul Tg. Bujor, lista de consilieri a Alianței a primit zero voturi în secția din satul Moscu, 3 voturi în Umbrărești și 4, la secția din grădinița Tg. Bujor.

Lăudabil este rezultatul obținut de Silviu Zînică în comuna Smârdan, unde a câștigat detașat în trei din cele patru secții. Alianța a obținut aici cel mai bun scor și la Consiliul Local. Rezultate lăudabile au mai avut Gheorghe Ștefan, în Piscu, Alin Alexandru Popa în Valea Mărului și Florin Laurențiu Goga în Vânători. Toți au încheiat pe a doua poziție, după PSD.

Am întrebat reprezentanții USR Galați de ce Alianța nu a avut candidați la funcția de primar și în consiliile locale, în toate UAT-urile din județ. Liniște.

Iași:

Aici, liberalii au ocupat 50 de fotolii de primar (inclusiv în municipiile Iași și Pașcani), PSD 43 iar USR – 3.

Alianța nu a avut candidați în 47 din 93 de comune. Dintre cei trimiși în fața electoratului se remarcă negativ Ionuț Sasu (comuna Cristești) cu zero voturi în 2 din cele 4 secții și un total de 9 voturi din 1.853. Nu e cel mai slab, că-l surclasează Gelu Hanghiuc în Dagâța, cu 0 voturi în 3 din totalul de 7 secții.

La capitolul ”așa da”, candidații din Mircești, Movileni și Rediu, ce și-au obținut mandatele de primari.

La capitolul ”așa nu”, reprezentanții USR Iași pe care i-am întrebat de ce Alianța nu a avut candidați la funcția de primar și în consiliile locale, în toate UAT-urile din județ. Liniște.

Neamț:

Neamțul s-a împărțit între PNL (33 de mandate, inclusiv municipiile Piatra Neamț și Roman), și PSD (43 de mandate). USR a bifat doar două, la Săbăoani și Tazlău, poate și pentru că nu a avut candidați în 34 din 78 de comune.

Am lansat și către USR Neamț întrebarea de ce Alianța nu a avut candidați la funcția de primar și în consiliile locale, în toate UAT-urile din județ. Lansată a rămas.

Vaslui:

Aici social – democrații și-au conservat poziția de lider, cu 59 de mandate (inclusiv municipiile Vaslui și Huși), liberalii au bifat și ei 23 (inclusiv municipiul Bârlad) iar USR – 0. Nimic. Pentru că nimic au semănat în jumătate din județ. Mai exact, nu au avut pretendenți în 44 din 81 de comune.

Spre deosebire de colegii lor, vasluienii au fost mai dispuși dialogului. ”Am avut candidați în 53 de UAT-uri. În restul nu, pentru că nu am reușit să ne extindem peste tot, iar noi avem un proces de selecție mai riguros. De cele mai multe ori, nu am găsit oameni care să îndeplinească criteriile de integritate. Nu e o situație doar la Vaslui. La nivel național, am avut reprezentare cam în 60% din UAT-uri”, susțin reprezentanții USR Vaslui.

Revenim, în scurt timp, cu continuarea analizei.

Citește și: