Anastasiu către ministrul Muncii: Hai să facem ceva cu munca la negru; aici sunt banii dumneavoastră
Instituţiile statului ar trebui să combată munca la negru pentru că acolo se află bani care ar merge la buget, iar firmele din domeniu care plătesc taxe ar avea parte de echitate, a afirmat, marţi, Dragoş Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism.
„Dacă vorbim de salarii haideţi să ne uităm la venituri, nu la salarii. Veniturile în HoReCa nu sunt salariile. Veniturile sunt cele pe care le vedem, de multe ori minim pe economie, plus cele…la gri, plus bacşişul şi când le adunăm o să vedem că este altceva şi nu suntem chiar atât de neatractivi şi atât de oaia neagră a societăţii româneşti, HoReCa, care nu plăteşte plăteşte nimic. Aici, în sala asta, toţi vreau să cred îşi plătesc oamenii corect, dar noi ne luptăm cu o mare parte din industrie care nu face asta şi unde e necesar ca ITM-ul să vină şi să facă ceea ce trebuie să facă şi anume cu metode specifice, nu ştiu cum, pentru că de ani şi ani de zile ştim cu toţii că în diferite industrii se plăteşte la negru. Şi când se vine în control, de exemplu la mine, la Sfântul Gheorghe, se vine la mine şi de jur împrejurul meu sunt nenumăraţi la care nu se intră pentru că nici măcar nu au licenţe, pentru că nici măcar nu au autorizaţii, pentru că statul român nu poate să le intre în curte. Şi eu am 800 de paturi, cu tot cu căsuţe, cu nu ştiu ce, şi în sat mai sunt 1000. Şi vine Protecţia Consumatorului la mine şi mă face, parţial pe bună dreptate, de balamuc, ca să zic aşa, pentru că găseşte diverse chestiuni în bucătărie, dar ceilalţi 1000 de clienţi care sunt prin sat, pe aceia nu îi protejăm? Şi acum rugămintea mea către dumneavoastră este haideţi să facem ceva cu munca la negru că nu mai merge. Pur şi simplu nu mai merge. Vrem să ne plătim oamenii mai bine, dar concurăm cu o industrie, jumătate din industrie, care nu respectă aceleaşi reguli”, a spus Dragoş Anastasiu, la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii.
El a spus că atunci când ne uităm la profiturile firmelor din industrie ele sunt fals pozitive pentru că oamenii sunt plătiţi la gri, iar din profiturile afişate se întorc venituri către angajaţi.
„Rugămintea este, dincolo de bacşiş, şi asta nu înţelegem, de ce ne luptăm cu atâta chestiune, este o chestie pur politică, dar hai să facem ceva cu munca la negru. Hai să facem împreună ceva pentru că aici sunt banii dumneavoastră, ca să zic aşa. Dumneavoastră vreţi buget şi noi vrem echitate. Avem un interes comun”, a afirmat Dragoş Anastasiu.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi a spus că acestea sunt realităţi şi că încearcă să explice cetăţenilor care se complac să fie plătiţi în acest fel că vor suferi mai târziu.
De asemenea, Dragoş Anastasiu a declarat că medicina muncii ar trebui efectuată la medicul de familie, iar angajaţii să aibă un carnet de sănătate şi astfel atunci când se mută de la un angajator la altul să nu mai fie efectuate o serie de analize medicale.