Anatol Şalaru: “Referendumul este ca a 2-a Declarație de independență a Republicii Moldova”

Publicat: 18 oct. 2024, 15:49, de Atir Nora, în POLITICĂ , ? cititori
Exclusiv
Anatol Şalaru: “Referendumul este ca a 2-a Declarație de independență a Republicii Moldova”
Anatol Şalaru: “Referendumul este ca a 2-a Declarație de independență a Republicii Moldova”

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a explicat, pentru Puterea, care este miza pentru țara sa de a trece de referendumul de duminică, 20 octombrie 2024 – o etapă vitală în drumul țării către UE.

Şalaru a vorbit și despre imersiunea forțelor destabilizatoare din Federația Rusă și cât de important este pentru aceasta ca Republica Moldova să rămână sub influență sa, în special, în contextul războiului cu Ucraina:

„Republica Moldova este foarte susținută pe drumul său European. De curând a fost și Ursula von der Leyen la Chișinău care a anunțat un împrumut de 1.800.000.000 euro pentru susținerea Republicii Moldova. Au venit foarte mulți lideri europeni la Chișinău și au transmis mesaje de susținere.

Este un interes sporit din partea Uniunii Europene, fiindcă o nereușită la Referendum și la alegerile prezidențiale înseamnă de fapt readucerea Republicii Moldova în zona de influență a Rusiei.

 Acest referendum poate fi calificat ca a 2-a Declarație de independență a Republicii Moldova.Este foarte important ca referendumul să fie o reușită, să câștigăm, iar toate sondajele arată deocamdată că așa va fi.

Vedem cât de disperată este partea rusă care promite începând de la gaz ieftin și terminând cu centrala hidro-electrică și miliarde și miliarde de investiții în Republica Moldova doar pentru a zădărnici referendumul”

Fostul ministru spune că miza pentru Federația Rusă nu o reprezintă alegerile prezidențiale ci referendumul, subliniind că niciodată Rusia n-a depus atâtea eforturi pentru a influența alegerile din Republica Moldova:

 “Dar acum are nevoie de Republica Moldova în acest război împotriva Ucrainei. Atenția este mai mică față de alegerile prezidențiale, fiindcă ei nu au un candidat cu șanse reale de reușită, dar pentru ei au mare importantă rezultatele de la referendum și de la alegerile parlamentare de anul viitor”

Anatol Salaru amintește de faptul că Biserica Rusă se implică agresiv în campania electorală din Republica Moldova. Unii preoți afiliați Patriarhiei Ruse au fost surprinși făcând propagandă anti-UE chiar în timpul slujbelor religioase:

„Problema este că s-a implicat biserica foarte activ în această activitate de susținere a Rusiei. Vorbim despre Biserica Rusă din Republica Moldova și după cum se pare, au investit foarte mulți bani pentru a aduce foarte mulți oameni în Moscova, pentru a li se da carduri, pentru a li se da bani, pentru a-i convinge să se implice activ în activitatea politică.

Eu știu foarte exact că de exemplu se pregătesc acum să plece până la alegerile parlamentare în jur de 15.000 de oameni pe linia Bisericii Ruse din Republica Moldova și din Patriarhia Rusă. Ei au inclus preoții, au inclus enoriașii dar și agenții lor și acum s-a văzut că s-au băgat foarte mulți bani aici”

Poliția moldovenească a raportat că în septembrie, peste 15 milioane de dolari au fost trimise ilegal din Rusia în Moldova pentru a cumpăra voturi. Banii au venit în țară prin intermediari, din conturi bancare din Rusia, iar activitățile au fost coordonate prin intermediul boților de pe Telegram:

„Ieri au fost publicate listele bloggerilor plătiți de Șor și am rămas surprinși când au văzut liderii unioniști precum Vlad Bilețchi, fostul președinte AUR în Republica Moldova că erau pe listele de plată.

În fiecare zi apar noi informații despre situația de acolo, despre oamenii de influență și sper că situația nu se va degrada și că cetățenii Republicii Moldova vor fi conștienți și vor ieși la aceste alegeri pentru ca referendumul să aibă succes. Să facem modificarea în Constituție.

Niciodată Rusia n-a depus atâtea eforturi pentru a influența alegerile din Republica Moldova, dar acum are nevoie de Republica Moldova în acest război împotriva Ucrainei, război pe care Rusia îl duce de aproape 3 ani de zile. Pierderea Republicii Moldova pentru Rusia ar fi foarte, foarte dureroasă și este important ca noi să câștigăm și Rusia să piardă”

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.