Anchetă „atipică” privind scandalul de spionaj Pegasus

Publicat: 12 feb. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Anchetă „atipică” privind scandalul de spionaj Pegasus

Cotidianul britanic The Guardian scrie că Parlamentul European (PE) e pe cale să lanseze o anchetă „atipică” privind scandalul de spionaj Pegasus, întrucât există deja probe că guvernele din Ungaria și Polonia și-au spionat opozanții cu acest program spyware.

Inițiativa e cea mai semnificativă apărută până acum la Bruxelles de când un grup de organizații de presă, inclusiv Guardian, a dezvăluit că Pegasus e folosit împotriva jurnaliștilor, activiștilor și politicienilor din numeroase țări de pe întregul glob, inclusiv din Europa. Înființarea comitetului de anchetă va fi decisă săptămâna viitoare”, precizează portalul EUobserver.

Inițiativa aparține grupului liberal din PE, Renew Europe. „Spionarea opozanților guvernului și manipularea campaniilor electorale sunt cele mai grave atacuri posibile împotriva democrației europene”, a explicat o reprezentantă a acestuia. Ziaristul ungar Szabolcs Panyi, victimă a spionajului cu Pegasus, a declarat în PE că mai există și alte țări în UE care folosesc programul. Cotidianul american The Washington Post relatează despre scandalul Pegasus din India, unde două două grupări de hackeri au plantat probe false în calculatorul unui activist pentru drepturile omului, Rona Wilson, pe baza cărora acesta a fost arestat și e încarcerat de patru ani în așteptarea procesului.

Pe buza unui abis orwellian!

Dacă în decembrie Amnesty International a găsit urmele Pegasus pe telefonul lui Wilson, alți experți americani au reușit acum să facă legătura între hackerii care au plantat probele și atacuri cibernetice contra unor ținte militare din Pakistan și China, cei mai mari adversari externi ai guvernului indian. Însă cele mai aprinse controverse privitoare la Pegasus le regăsim acum în Israel, țara din care provine. Ynet News comentează că „oricine va fi împins poliția să utilizeze agresiunea cibernetică pentru a lupta cu infracțiuni, dintre care unele nici nu există, înțelege importanța acestor instrumente, dar probabil a uitat că poliția există doar pentru a ne proteja, nu pentru a lupta cu inamici imaginari”.

Jerusalem Post atrage atenția că „întreaga dezbatere despre cum trebuie definit Pegasus în legislație și când poate sau nu să fie folosit e cu totul pe dinafara subiectului”, întrucât „poliția nu trebuie să aibă voie să folosească instrumente antitero împotriva suspecților”. A-i permite acest lucru poliției echivalează cu „a-i permite să folosească bombe cu dispersie în loc de bastoane”. În fine, tot Jerusalem Post comentează că „acuzația de spargere a telefoanelor unor cetățeni nevinovați arată că am ajuns pe buza unui abis orwellian!