Anchetă în Polonia. Atenție, iubitorii de pisici și medicii veterinari!
Organizația Mondială a Sănătății lansează prima alertă legată de infectarea masivă a felinelor cu virusul AH5N1 de gripă aviară. Deocamdată riscul transmiterii în populația generală este apreciat că fiind ”scăzut” .
Polonia se confruntă cu o epidemie ciudată de gripă aviară la pisici. Raportul unei autorități sanitare naționale către Organizația Mondială a Sănătății notează 29 de infecții cu virusul H5N1 la pisici, transmite BFMTV.
La data de 11 iulie, 47 de eșantioane, de la 46 de pisici și un linx aflat în captivitate, au fost testate, din care 29 au fost pozitive la gripă A (H5N1). 14 pisici ar fi fost eutanasiate și alte 11 ar fi murit, ultimul deces fiind semnalat la 30 iunie, precizează OMS.
O anchetă epizootică (extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de animale dintr-o localitate) urmărește să stabilească în ce mod pisicile au putut fi expuse la acest virus. Deși nu sunt primele cazuri de infecții, totuși este vorba de ”primul raport despre un număr mare de pisici infectate dintr-o vastă zonă geografică în interiorul țării”.
Sunt și o serie de simptome care indică contaminarea : diaree cu sânge, semne neurologice și deteriorarea rapidă până la deces.
Agenția sanitară din Polonia nu a raportat niciun caz de infecție la persoanele care au intrat în contact cu pisicile infectate. Aceste persoane au fost monitorizate până în 12 iulie și nu s-a detectat niciun simptom.
Trebuie să ne îngrijorăm?
OMS consideră că riscul de infectare ca urmare a contactului cu o pisică bolanavă este ”scăzut” pentru populația generală. Totuși, în cazul persoanelor care au pisici, inclusiv cele care le îngrijesc dată fiind activitatea profesională, cum sunt medicii veterinari, riscul devine ”moderat”.
Potrivit specialiștilor, contaminarea animalelor de companie cum este pisica, ar putea facilita trecerea virusului la om. De aceea este esențial ca ele să fie izolate de fermele cu păsări infectate și de zonele de eutanasiere din focarele de păsări contaminate.
O recomandare specială este adresată profesioniștilor care pot fi expuși simultan la gripa aviară și gripa porcină. Aceștia sunt sfătuiți să se vaccineze contra gripei sezoniere. ”O infecție simultană cu virusul gripei aviare și al gripei omului ar putea duce la un nou virus gripal cu potențial foarte contagios pentru om”, subliniază specialiștii OMS.