Anchetă la Spitalul de Urgență Galați, în cazul unui pacient cu pneumonie care a murit după ce medicii l-au plimbat de la un spital la altul
![Anchetă la Spitalul de Urgență Galați, în cazul unui pacient cu pneumonie care a murit după ce medicii l-au plimbat de la un spital la altul](https://media.puterea.ro/X0PN6fOM8RXBJt126Q_eQjxoTrM=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2021/11/WhatsApp-Image-2021-11-11-at-14.22.41.jpeg)
Un caz halucinant a fost înregistrat la Galați, unde Florin Chirilă, un bărbat de 46 de ani, care avea doar o banală pneumonie și nu avea alte afecțiuni și nici nu era infectat cu Covid-19, a murit după ce a fost internat abia după ce s-a prezentat la „Urgență” pentru a 4-a oară, de fiecare dată starea sa fiind din ce în ce mai gravă. Deși avea febră, a fost lăsat să aștepte în frig rezultatul testului PCR.
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Galați a început o anchetă după ce la registratura spitalului a fost depusă o plângere cu privire la cazul acestui pacient care timp de câteva zile a primit doar recomandări să aștepte Ambulanța și a fost plimbat de la un spital la altul.
Bărbatul era vaccinat anti-Covid cu schemă completă. Vineri, 29 octombrie, a început să aibă febră și dureri în zona spatelui. Simptomele s-au agravat și soția i-a făcut un test rapid pentru a verifica dacă ar putea fi o infectare cu Covid-19. Rezultatul testului a fost „negativ” și pentru că nu era infectat, dar prezenta totuși semnele unei afecțiuni respiratorii agravate, soția sa a telefonat la 112 pentru a anunța Ambulanța.
În contextul avalanșei de cazuri de infectare cu coronavirus care sunt semnalate prin 112, i s-a promis că va veni o ambulanță abia peste două zile. Au luat un taxi și bărbatul a ajuns pentru prima oară la „Urgența” de la Spitalul Județean din Galați.
Primul contact a fost în zona containerelor de triaj a cazurilor de infectare cu Covid-19, unde i s-a răspuns că nu se pot ocupa de cazul său. De la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a primit un răspuns similar, că nu poate fi consultat de un medic decât după efectuarea unui test PCR. „Am intrat la UPU, dar fetele de acolo ne-au spus că nu poate să-l vadă niciun medic până când nu i se face un test pentru Covid-19. Ne-au spus să mergem acasă şi să aşteptăm Salvarea să vină să-l testeze peste două zile, Seara, însă, soţul s-a simţit şi mai rău. Duminică dimineaţă a venit Salvarea, i-a măsurat saturaţia de oxigen şi a spus că e cam mică şi trebuie să meargă la spital. I-au făcut teste şi cei de pe ambulanţă, dar şi când a ajuns la spital, dar în rest nu i-a dat nimeni niciun tratament. A ajuns iarăşi la Spitalul Judeţean, dimineaţă, la ora 8,30”, spune soția bărbatului, Adriana Chirilă.
![](https://media.puterea.ro/DCQg8MXdCfyjjtxn-W-yBIjktpk=/700x550/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2021/11/WhatsApp-Image-2021-11-11-at-14.22.43.jpeg)
Au urmat alte 12 ore, în care bărbatul de 46 de ani, care avea febră de două zile, a așteptat în frig, în curtea spitalului, rezultatul testului PCR. I-au fost prelevate probe pentru analizele de sânge și i-a fost făcută o radiografie pulmonară, dar pentru că îndura cu greu frigul, seara s-a întors acasă. Luni dimineața, starea bărbatului s-a agravat și a urmat un nou apel la 112, pentru a chema Ambulanța. A ajuns și pentru a 3-a oară la Spitalul Clinic Județean de Urgență, unde între timp venise rezultatul teztului PCR, care era „negativ”. A fost dus într-un container de triaj, unde i-a fost asigurat oxigenul dintr-un concentrator.
Florin Chirilă a ajuns la Spitalul Județean de Urgență și pentru a 4-a oară, după ce a fost consultat de un medic, care a recomandat să fie transferat la Spitalul de Pneumoftiziologie, la care i-a fost refuzată internarea pentru că spitalul nu avea concentratoare de oxigen mari: „Abia luni după-amiază l-a văzut un medic internist, care a spus că trebuie transferat la Spitalul TBC, deoarece are saturaţia mică. Am mers degeaba la TBC, unde a fost refuzat, pentru că nu au concentratoare de oxigen mari. A fost trimis înapoi la Spitalul Judeţean, unde a mai aşteptat câteva ore. Abia spre seară m-a sunat şi mi-a spus că-l transferă la ATI. A ajuns să fie în stare gravă din cauza lor, pentru că el a venit la spital încă de vineri, dar nu au vrut să se uite la el şi să-i dea un tratament. Din păcate, marţi dimineaţă s-a întâmplat nenorocirea şi m-au anunţat că soţul meu a murit. Era un om fără probleme de sănătate. Vreau să ştiu şi eu de ce în cazul unui om care are o şansă la viaţă nu se uită niciun medic la el”, a adăugat Adriana Chirilă.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați, Violeta Șapira, a declarat că va fi efectuată o anchetă, după ce soția pacientului a depus o sesizare la registratura spitalului: „Cu privire la aspectele sesizate în plângerea depusă la secretariatul unităţii s-au demarat deja verificări urmând ca rezultatele să fie comunicate petentei în termenul legal”.