Anchetă transfrontalieră lansată de procurorii lui Kovesi pe axa SUA – Europa – Rusia
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Statue-2025-04-16-Nimmersmatt-PIC.jpg)
Într-o acțiune condusă de Parchetul European (EPPO) la Berlin (Germania) și Vilnius (Lituania), 1.000 de polițiști și agenți fiscali și vamali au efectuat 200 de percheziții în zece țări, într-o anchetă asupra unei organizații criminale.
Rețeaua importă autoturisme second hand din Statele Unite (SUA) și le revinde, după unele reparații, în timp ce se sustrage de la taxele vamale și TVA, transmite EPPO. Schema infracțională prezintă, de asemenea, pericole grave pentru siguranța rutieră în Europa, explică Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi.
Investigația, cu numele de cod Nimmersatt (n. r.: Insatiable, în germană), se întinde din SUA până în Rusia, cu legături cu Canada, Ungaria, Irlanda și Regatul Unit (UK), precum și cu 11 țări ale UE din zona EPPO.
Acțiuni de investigare au fost efectuate astăzi și ieri în Bulgaria, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, România și Spania.
În acest moment, zece suspecți, inclusiv unul dintre presupușii lideri ai schemei criminale (un cetățean lituanian), au fost arestați. În plus, alți 18 suspecți au fost reținuți pentru interogatoriu, toți cetățeni lituanieni. Suspecți cheie de cetățenie rusă sunt, de asemenea, anchetați.
Cum funcționează rețeaua
„În discuție este o vastă rețea infracțională activă în contrabanda cu mașini grav deteriorate din SUA în UE și în vânzarea lor către clienții finali după reparații superficiale, în timp ce fraudează plata taxelor vamale și comite fraude în materie de TVA la scară largă.
Mașinile prezintă, de asemenea, pericole serioase pentru siguranța consumatorilor europeni, care cumpără, fără să știe, vehicule periculoase la un preț ridicat”, arată EPPO.
„Organizațiile criminale exploatează piața americană pentru mașini avariate în accidente, care sunt adesea vândute la licitații sau dezmembrate pentru fier vechi.
Grupul infracțional vizat de ancheta EPPO cumpără cantități uriașe de mașini distruse de la companiile de asigurări din SUA la licitații și apoi le expediază în UE.
Folosind o rețea de companii false și facturi false pentru a acoperi originea mașinilor, aceste vehicule ajung în UE cu istoricul lor comercial ascuns.
Mașinile ajung în diferite porturi, inclusiv Anvers (Belgia), Bremerhaven (Germania), Klaipėda (Lituania) și Rotterdam (Olanda).
Pentru a se sustrage de la o parte substanțială a taxelor vamale, făptașii prezintă facturi false autorităților vamale, declarând o valoare mult mai mică decât cea pe care au plătit-o pentru vehicule.
Mașinile sunt apoi transportate pe uscat în Lituania, pentru a fi reparate în ateliere de reparații auto. Cu toate acestea, pe baza probelor, reparațiile sunt doar superficiale, pentru a face autoturismele să pară noi și pentru a trece procedurile de certificare tehnică necesare.
Mai târziu, când mașinile sunt vândute clienților finali din Germania și din alte țări ale UE, acestea sunt prezentate ca neavând niciodată un accident sau reparate complet, chiar și atunci când au daune ascunse – inclusiv airbag-uri lipsă sau alte probleme grave de securitate. Vehiculele mai puțin valoroase sunt vândute pe piețele din Europa de Est”, se arată în documentele procurorilor EPPO.
Cazul Germaniei
În Germania, potrivit anchetei, mașinile sunt vândute de dealeri auto care fac parte din organizația criminală. Se înțelege că acestea aplică în mod fraudulos TVA redus, în cadrul așa-numitului „regim de impozitare a marjei”.
Această dispoziție permite revânzătorilor să plătească TVA numai pentru marja lor de profit (diferența dintre prețul plătit pentru articol și prețul pentru care este vândut), atunci când vând bunuri second-hand cumpărate de la persoane fizice.
Cu toate acestea, societățile care fac obiectul anchetei au aplicat această dispoziție în mod ilegal, deoarece autoturismele au fost importate comercial, în principal din SUA și, în unele cazuri, și din Canada.
16.500 de autoturisme vândute în Lituania
În Lituania, se crede că reprezentanții grupului de crimă organizată au folosit companii lituaniene pentru a-și spăla profiturile din frauda TVA și plățile în numerar de la cumpărătorii de mașini. Ancheta a stabilit că celula lituaniană a grupului infracțional organizat, înființată în 2020 și condusă de un cetățean lituanian – arestat în cursul acestei acțiuni –, a folosit companii din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda și România pentru a ascunde în mod fraudulos cifra de afaceri reală a comerțului cu mașini recuperate.
Numai din Lituania au fost vândute cel puțin 16 500 de autoturisme, în valoare de 144 de milioane de euro.
Suspiciunea de fraudă a permis, de asemenea, ca mașinile distruse să fie vândute la un preț mai mic de piață, provocând astfel concurență neloială”, se mai arată în comunicat.
Lanț infracțional internațional complex
„Datorită eforturilor comune ale EPPO, ale partenerilor europeni și ale autorităților naționale, ancheta a scos la iveală o schemă infracțională extrem de complexă, cu ramificații în 18 țări, vizând membri de frunte ai organizației criminale din Rusia și Lituania, precum și suspecți responsabili de importul și transportul vehiculelor și zeci de dealeri auto.
Daunele cauzate de aceste activități infracționale, care sunt încă în curs de evaluare, sunt estimate la cel puțin 31 de milioane EUR în TVA și taxe vamale neplătite. Au fost acordate ordine de înghețare în valoare de până la 26,5 milioane EUR. Deocamdată, conturile bancare au fost înghețate și au fost confiscate 116 mașini în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro, precum și o jumătate de milion de euro în numerar și articole de lux. Proprietăți, terenuri și acțiuni ale companiei, în valoare de 5,1 milioane de euro, au fost, de asemenea, confiscate.
Această investigație, la care au participat 16 procurori europeni delegați, a fost inițiată de Biroul de investigații fiscale din Dresda (Steuerfahndung Dresden), din Germania, a raportat EPPO.