ANCOM a finalizat proiectul pentru licitația 5G. Urmează să scoată la vânzare caietul de sarcini
ANCOM impreuna cu industria de comunicatii electronice si societatea civila au dezbatut in cadrul sedintei de Consiliu Consultativ proiectele de decizie referitoare la organizarea procedurii de selectie competitiva pentru alocarea spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400-3800 MHz si la tariful de utilizare a spectrului, alaturi de caietul de sarcini al procedurii de selectie.
Forma finala a proiectelor de decizie a fost trimisa pentru publicare in Monitorul Oficial, urmand ca ANCOM sa publice anuntul de lansare a licitatiei de spectru si sa puna in vanzare caietul de sarcini pentru aceasta.
“Licitatia de spectru va impulsiona conectivitatea in Romania prin cresterea cantitatii de spectru radio necesar pentru ca economia si societatea sa beneficieze de servicii de comunicatii electronice de banda larga, bazate pe noile tehnologii. Suntem acum pe ultima suta de metri pentru lansarea acestei licitatii, dupa, intr-adevar, o serie de evenimente care a dus la intarzierea organizarii acesteia. Cu o buna colaborare si un constant dialog intre institutiile statului, reprezentantii Guvernului, cetateni si industria de profil, am ajuns, sper eu, la un echilibru atat in privinta conditiilor de utilizare a spectrului scos la licitatie, cat si a taxei de licenta si a tarifului de utilizare a spectrului. Salut pe aceasta cale aprobarea in sedinta de Guvern a preturilor de pornire in licitatie, taxe care se vor constitui venit la bugetul de stat”, a declarat Vlad Stoica, presedintele ANCOM.
In cadrul licitatiei vor fi disponibili 555 MHz in cele patru benzi de frecvente, operatorii castigatori urmand sa acopere cu servicii de banda larga minim 70% din populatia tarii, majoritatea zonelor urbane, autostrazile existente, aeroporturile internationale si caile ferate modernizate, precum si un numar de 480 de localitati identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicatii mobile.
”O noua etapa de punere la dispozitia pietei comunicatiilor a unei cantitati importante de spectru radio va avea loc in cateva saptamani si va fi baza pentru inviorarea dinamicii sectorului. Speram ca operatorii sa isi cantareasca bine ofertele, caci spectrul e valoros, durata licentelor este mare, iar anii ce vor urma sunt provocatori din mai multe puncte de vedere. Noi, echipa ANCOM, am facut eforturi importante pentru a creste increderea operatorilor in perspectivele pe termen lung ale comunicatiilor mobile in Romania”, a declarat Bogdan IANA, vicepresedintele ANCOM.
Spectrul disponibil pentru licitatie si taxele aferente
In cadrul procedurii de selectie ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra in vigoare din 2023, respectiv 2026 si vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Exceptie fac drepturile din banda 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani si 3 luni, necesara pentru alinierea cu celelalte drepturi existente in aceasta banda.
Valoarea cumulata a preturilor de pornire stabilite prin hotararea Guvernului nr. 1139/2022 este de 693 de milioane de euro. Aceste valori au fost determinate in functie de o serie de factori, printre care referintele nationale si europene privind valorile licentelor in fiecare banda dintre cele supuse procedurii de selectie, proprietatile fizice ale benzilor, drepturile existente in benzile de frecvente, precum si durata si conditiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate.
Taxa de licenta va fi achitata esalonat, in primii ani de valabilitate a licentelor.
Tariful de utilizare a spectrului
Tariful de utilizare a spectrului pentru benzile in care se furnizeaza servicii pe suport radio de banda larga a fost redus semnificativ pentru benzile 1800 MHz, 2100 MHz si 2600 MHz. Odata cu noile licente, tariful de utilizare in banda de 3400 – 3800 MHz va reflecta noua sa valoare, de banda pionier pentru furnizarea in Europa de servicii pe suport radio de banda larga de noua generatie.
Suplimentar, in contextul organizarii procedurii de selectie in anul 2022, reducerea cu 30% a tarifului de utilizare a spectrului in benzile de frecvente 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz si 3400 – 3800 MHz va sprijini devansarea obiectivelor nationale de conectivitate pe termen mediu si lung. Accesul operatorilor la aceasta reducere este conditionat de asumarea unor angajamente majore de investitii, prevazute in caietul de sarcini al licitatiei.