ANCOM intenționează să organizeze licitația pentru frecvențe 5G în trimestrul al doilea din 2021
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) își propune să organizeze licitație pentru noul spectru 5G în trimestrul al doilea al anului viitor.
Conform planului de acțiuni pentru 2021, lansat în dezbatere publică de Autoritate, alegerea datei pentru procesul de licitație va avea loc până la sfârșitul primului trimestru al 2021.
„Până la finalul primului trimestru al anului viitor, Autoritatea şi-a propus adoptarea deciziei privind organizarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă, care implică stabilirea condițiilor de acordare a drepturilor de utilizare și a regulilor de desfășurare a procedurii de selecție. Această acţiune va fi urmată de desfășurarea propriu-zisă a procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor, stabilită a avea loc în trimestrul al II-lea al anului viitor”, se arată în planul de acțiune al ANCOM.
Licitația pentru spectrul de frecvență 5G ar fi trebuit să aibă loc din 2019, dar s-a tot amânat din cauza lipsei legislației, mai exact a adoptării memorandumului cu SUA și a legii de funcționare a securității tehnologiei, inclusiv 5G.
Legea 5G
De altfel, transpunerea în legislație a prevederilor Codului european al comunicațiilor electronice este unul dintre principalele puncte ale programului ANCOM.
„După transpunerea în legislaţia primară a prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicațiilor Electronice,va fi necesară o actualizare a cadrului legislativ de la nivel secundar. În acest sens, pe parcursul anului viitor, ANCOM şi-a propus revizuirea reglementărilor referitoare la regimul de autorizare generală privind furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, la procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio, la administrarea și gestionarea resurselor de numerotație, la realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, precum şi la stabilirea măsurilor de securitate ce trebuie luate de către furnizori şi raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra rețelelor sau serviciilor de comunicaţii electronice”, arată ANCOM.
„Pentru continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii, în prima parte a anului următor Autoritatea are în plan stabilirea tarifelor orientative de acces la stâlpii unui operator de rețea, proiectul contribuind la facilitarea dezvoltării rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii acestora. Pentru implementarea atribuţiilor instituţiei ce sunt prevăzute de Legea Infrastructurii, ANCOM și-a propus continuarea acțiunilor necesare în vederea realizării inventarului rețelelor publice de comunicații electronice și al elementelor de infrastructură fizică asociate acestora (Proiectul ATLAS), ce va fi elaborat, în principal, pe baza datelor primite de la furnizorii de rețele publice de comunicații electronice din România. Totodată, ANCOM va analiza condițiile de acces la infrastructurile fizice realizate cu participarea sau sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale ori locale sau finanţate, total ori parţial, din fonduri publice”, mai scrie ANCOM.