ANDPDCA: 1.563 de adopții în 2021, un număr record în ultimii 20 de ani
Anul trecut, în țara noastră, s-au înregistrat 1.563 de adopții, cel mai mare număr din ultimii 20 de ani, a anunțat Florica Cherecheș, fost președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA), pentru Agerpres.
Acest record a fost posibil prin îmbunătățirea cadrului legislativ privind adopțiile. ”E mai uşoară adopţia, e chiar foarte bine, dar întotdeauna se poate mai bine. Important e ca tot mai mulţi copii să îşi găsească o familie în mod definitiv, pentru că acolo creşte cel mai bine un copil, dacă are mamă şi tată acasă”, a spus Florica Cherecheş.
Pentru prima dată, România va avea un Sistem informatic naţional dedicat adopţiei, SINA, care va urmări parcursul unui copil de la intrarea în sistemul de protecţie specială până la ieşire, iar în domeniul dizabilităţii, este în curs de realizare SNMD – Sistemul Naţional de Management privind Dizabilitatea.
Facilități pentru persoanele cu dizabilităţi
Florica Chercheș a subliniat necesitatea schimbării percepției publice legate de dizabilitate. „Societatea ar trebui să înveţe să se comporte cu aceste persoane. Să nu mai definim persoana cu dizabilităţi prin prisma dizabilităţii, ci să ne gândim că au o mulţime de abilităţi pe care, probabil, mulţi le desconsideră. Noi trebuie doar să dăm încredere acestor persoane în ele însele, să le sprijinim pentru a-şi dezvolta abilităţile. De asemenea, ar trebui să se facă mai mult pe partea de accesibilizare a României, pentru că, din păcate, încă nu s-a făcut suficient. Suntem în proces, s-au făcut anumite îmbunătăţiri, dar mai sunt multe de făcut, în special să luăm în considerare nevoile specifice ale acestor persoane. Când e vorba de un nevăzător sau un surd, trebuie să îi pui la dispoziţie un dispozitiv asistiv, un interpret, la angajare, la examene şi în alte situaţii”, a afirmat Florica Cherecheş.
Ea a subliniat că facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi a fost un deziderat al mandatului său, realizat şi prin implementarea proiectului cu fonduri europene, prin care persoanele cu dizabilităţi, cu vârste între 18 și 64 de ani, care sunt în căutarea unui loc de muncă, pot obţine un voucher de până la 23.000 lei, pentru a achiziţiona un dispozitiv asistiv care le sporesc şansele de a se angaja.