Andrei Baciu: Vaccinarea anti-Covid influențează și setul de măsuri restrictive
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu a declarat, că vaccinarea va avea cel mai mare impact asupra evoluției pandemiei de coronavirus, aceasta influențând setul de măsuri. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a afirmat că dacă se atinge ținta de 70% dintre persoane vaccinate atunci „nu mai sunt necesare măsurile”.
„Ieri (joi, n.r.) a avut loc prima întâlnire a Comitetului interministerial, care are exact acest rol, de a identifica și defini măsurile de relaxare treptată. Vaccinarea are și va avea, pe măsură ce crește numărul celor vaccinați, va avea cel mai mare impact asupra evoluției pandemiei, care influențează și setul de măsuri”, a spus acesta, la Digi24.
Întrebat dacă, la fel ca la impunerea de restricții zonale, s-ar putea lua în calcul și o relaxare zonală, el a răspuns că „condiționarea directă nu e ok acum, pentru că vaccinarea e voluntară și nu va fi obligatorie (…)Pe de altă parte, nu avem suficient de multe doze pentru ca toate persoanele din România care și-ar dori să se vaccineze acum să poată să o facă. Și evident că nu e un acces echitabil”.
România este în grafic pentru atingerea obiectivului de 5 milioane de vaccinați
El a mai spus că România „este în grafic” pentru atingerea obiectivului de 5 milioane de vaccinați anti-COVID-19 la 1 iunie. Asta presupune că, zilnic, s-ar vaccina cu prima doză 50.000 de persoane. Pentru atingerea țelului mai e nevoie, însă, de un efort conjugat al autorităților locale și centrale, a atras atenția secretarul de stat.
„Suntem la următorul punct: avem 2,8 milioane de persoane vaccinate și trebuie să atingem acest target de 5 milioane de persoane vaccinate la începutul lunii iunie. Astăzi, de exemplu, au fost vaccinate 59.000 de persoane cu prima doză. Avem, în jur de 40 de zile până la 1 iunie. Dacă avem 50.000 de persoane vaccinate cu prima doză în fiecare zi, în zece zile sunt 500.000 de persoane, în 40 de zile vor fi 2 milioane de persoane, deci suntem în grafic pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat Andrei Baciu.
Andrei Baciu: În mediul rural este esențială implicarea autorităților locale
Secretarul de stat a insistat, în acest context, că e nevoie de un efort național participativ pentru atingerea obiectivelor privind imunizarea anti-COVID.
„Primarii din comune, din sate, din mediul rural – acolo, implicarea autorităților locale este esențială. Pentru că accesul la informație este diferit. E esențial să poți să comunici tuturor cetățenilor unui sat, unei comune, faptul că într-o anumită zi va sosi un centru mobil în localitate și ei să se înscrie pe listă, pentru cei care sunt nehotărâți să ai toate informațiile, să le comunici, să ai aceleași informații în fiecare localitate”, a mai declarat Andrei Baciu.