Andrei Caramitru prezice înfrângerea Maiei Sandu în turul al doilea și sugerează măsuri urgente din partea României pentru a proteja orientarea pro-europeană a Republicii Moldova

Publicat: 28 oct. 2024, 13:37, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Andrei Caramitru prezice înfrângerea Maiei Sandu în turul al doilea și sugerează măsuri urgente din partea României pentru a proteja orientarea pro-europeană a Republicii Moldova
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Andrei Caramitru avertizează asupra riscului ca Maia Sandu să piardă turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, estimând că aceasta are doar 42% din voturi, în timp ce toți ceilalți candidați susțin o agendă pro-rusă. Caramitru propune ca România să ia măsuri urgente și să sprijine candidatul pro-european, sugerând chiar o abordare mai „realistă” și mai „presantă” în contextul geopolitic delicat de la graniță.

Caramitru sugerează trimiterea a sute de observatori români în punctele cheie din Republica Moldova, alături de intensificarea sprijinului pentru votul pro-european prin campanii în media și online. Totodată, el menționează folosirea presiunilor economice, avertizând cetățenii moldoveni că un vot anti-european ar putea însemna restricții financiare și energetice, conform stiripesurse.ro.

”La cum arată lucrurile acum, Maia Sandu probabil va pierde turul 2 (pentru că are 42%, și toți ceilalți sunt pro-ruși). E extraordinar de complicat.

Ce ar trebui România să facă? Urgent, că mai sunt doar 10 zile – și sincer, e un dezastru geostrategic pentru noi să avem o Republică Moldova ostilă, în pat cu rușii, fix lângă. Deci:

1) Trimiși câteva sute de observatori în toate punctele-cheie acolo (la runda trecută a bătut vântul, erau mai mulți observatori ucraineni decât români).

2) Susținut masiv votul european prin propagandă din RO, prin servicii / media / online înainte de alegeri și în ziua votului.

3) Comunicat clar, prin diversele canale de acolo, ce se va întâmpla dacă votează anti-Europa: zero bani și zero căldură (de ce nu am folosi și noi presiune, căci depind exclusiv de energia noastră și de banii noștri plus ai UE; fără acestea devin instant nefuncționali). Momentul de a visa și de a fi „civilizat” a trecut. Momentul de realism clar și precis a venit.

PS: Ce îmi e teamă e că, de fapt, sistemul de la noi nu o susține pe Maia (căci este de fapt controlată de Scholz și Macron, deci ia direcții posibil contra intereselor noastre precise acolo). Speculez, nu știu (dar înainte de a fi președinte nu o băga nimeni în seamă aici, nici măcar guvernul Cioloș). Și poate ai noștri vor să vină unul pe sfert controlat și de noi, dar și de ruși (cum a fost Plahotniuc), și e mai ușor așa. Dar nu e smart și nici strategic asta, deloc. Mă rog. Vedem. Foarte nasoală situațiunea.”

Maia Sandu promite o reformă în justiție pentru a combate influențele externe

În replică, Maia Sandu, într-o dezbatere electorală cu socialistul Alexandr Stoianoglo, și-a reafirmat angajamentul față de reformele în justiție, criticând indirect influențele externe care, spune ea, „cumpără votul cetățenilor”. Ea a subliniat că justiția trebuie să apere democrația și votul cetățeanului, promițând o nouă reformă în justiție după alegeri, menită să accelereze curățarea sistemului și să protejeze suveranitatea națională.

Maia Sandu și-a exprimat determinarea de a consulta întreaga societate în acest proces de reformă, pentru a combate influențele corupte și pro-rusești care, conform acesteia, „atentează la democrația și votul moldovenilor”.