ANF a luat în vizor pepenii

Publicat: 08 iul. 2024, 20:23, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
ANF a luat în vizor pepenii
Foto. MADR

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a anunțat că va efectua controale dese în piețe pentru a monitoriza calitatea pepenilor, în primul rând, dar și a legumelor de sezon provenite de la producătorii autohtoni.

Principalul obiectiv urmărit de inspectorii ANF este depistarea și împiedicarea vânzării acelor produse care conțin urme de pesticide peste limita legală admisă.

În multe cazuri, pentru a grăbi coacerea produselor ori pentru a le feri mai bine de eventuali dăunători, unii fermierisunt tentați să apeleze la un exces de pesticide. Acestea se acumulează în fructe, făcând ca acestea să nu fie tocmai sănătoase.

În acest context, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), în cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe și legume pentru anul 2024, a suplimentat cu 42% probele de legume și fructe din producția autohtonă ce vor fi verificate în perioada 20 mai – 31 august, față de aceeași perioadă a anului 2023.

În plus, față de această suplimentare, ANF a planificat mai multe controale tematice la fructele de sezon care urmăresc respectarea legislației în vigoare și sancționarea abaterilor.

Ulterior acțiunii „Cireașa și Căpșuna” desfășurată în perioada 30 mai – 5 iulie, ANF va demara o nouă operațiune de control tematic numită „Pepenele românesc”, care se va derula în perioada 08 iulie – 31 august.

Astfel, numărul de probe prelevate prin Programul Național de Monitorizare (84 de probe) va fi suplimentat cu 102, ajungându-se la un total de 186 probe de pepeni prelevate, iar eșantioanele vor fi colectate atât din piețele bucureștene, cât și din fiecare reședință de județ, în vederea analizării acestora.

Acțiunea se înscrie în seria măsurilor prin care MADR urmărește să asigure aprovizionarea populației cu o gamă largă de legume și fructe de sezon, care să corespundă din punct de vedere al calității și conformității cu standardele de comercializare, cât și din punct de vedere al nivelurilor maxime admise de reziduuri de pesticide.