Angajamente de investiţii de sute de milioane de euro, în divizia de maşini electrice a Renault, au fost abandonate
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/renault-5-e-tech-electric.jpg)
Angajamente de investiţii de sute de milioane de euro, în divizia de maşini electrice a Renault, au fost abandonate, conform noilor condiţii ale parteneriatului dintre Renault şi Nissan, convenite de cei doi producători auto.
Nissan nu mai investeşte 600 de milioane de euro în divizia Ampere a Renault
Companiile auto Renault și Nissan au anunţat luni că au convenit să modifice parteneriatul lor vechi de două decenii, pentru a permite o reducere a participațiilor lor încrucișate, într-o mișcare menită să ajute la redresarea Nissan.
Modificarea termenilor parteneriatului, care reduce participația la 10% de la 15% anterior, intervine cu o zi înainte ca Ivan Espinosa să preia funcția de CEO al constructorului auto japonez, aflat în dificultate și sub presiune pentru a-și spori semnificativ competitivitatea, scrie presa financiară internaţională.
De asemenea, Nissan va fi eliberat de angajamentul său de a investi în Ampere, unitatea de vehicule electrice a Renault, pentru care promisese 600 de milioane de euro (648,96 milioane de dolari).
„În calitate de partener de lungă durată al Nissan în cadrul alianței și de acționar principal al acestuia, Grupul Renault are un interes puternic în a vedea Nissan redresându-și performanțele cât mai repede posibil”, a declarat directorul general al Renault, Luca de Meo.
Renault și-a anunțat, de asemenea, intenția de a cumpăra participația majoritară a Nissan în afacerea lor comună din India, Renault Nissan Automotive India Private Ltd (RNAIPL), urmând ca tranzacția să fie finalizată până la sfârșitul primului semestru al acestui an.
Ca urmare, Nissan va înceta să mai producă mașini pe cea de-a treia piață auto ca mărime din lume și se va concentra pe vânzări și servicii.
Renault va continua să producă autovehicule pentru Nissan la fabrica îdin statul Tamil Nadu, din sudul Indiei. Uzina poate produce peste 400 000 de automobile pe an, dar funcționează doar la aproximativ o treime din această capacitate, conform datelor din industrie.
Nissan, afectat de scăderea vânzărilor
Nissan, la care Renault este cel mai mare acționar cu 17,05% din capital deținut în mod direct, este afectat de ani de zile de scăderea vânzărilor.
A avut dificultăți în a-și reveni după căderea fostului șef Carlos Ghosn, arhitectul alianței Renault-Nissan, care a fost acuzat de biroul procurorului din Tokyo de abateri financiare, pe care le neagă.
Renault și-a confirmat previziunile privind un flux de numerar de cel puțin 2 miliarde de euro în 2025, în pofida unui impact de aproximativ 200 de milioane de euro din achiziționarea participației Nissan în afacerea indiană.