Angajat al Gărzii Forestiere Suceava, reținut pentru afaceri ilegale cu lemne
Un angajat al Gărzii Forestiere Suceava a fost reținut joi seară de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru o perioadă de 24 de ore. Bărbatul ar fi anulat fără drept în aplicația informatică Sumal peste 200 de avize de însoțire a materialelor lemnoase.
Este vorba de un dosar în care sunt vizate fraude silvice care s-au produs în perioada mai 2021 – ianuarie 2023 și care au fost sesizate chiar de conducerea Gărzii Forestiere Suceava. În afara lui Dănuț Pavel au mai fost reținute alte două persoane, iar procurorii urmează să decidă vineri dacă îi vor prezenta instanței cu propunere de arestare preventivă, conform monitorulsv.ro.
Potrivit anchetatorilor, un consilier superior din cadrul Gărzii Forestiere Suceava a anulat, fără drept, în aplicaţia informatică SUMAL 2.0 gestionată de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Serviciul Monitorizare Informatică a Trasabilităţii Materialului Lemnos în Silvicultură, un număr de 200 de avize de însoţire a materialelor lemnoase, care au fost emise de către 25 societăţi comerciale de pe raza judeţului Suceava ce au ca obiect de activitate exploatarea şi comercializarea materialelor lemnoase.
”Prin anularea acestor avize cantitatea de material lemnos a revenit scriptic în depozitul emitentului şi astfel s-a creat o provenienţă ilegală, condiţii în care există suspiciunea că cei 46 de operatorii economici implicaţi (expeditori şi destinatari) nu au evidenţiat în actele contabile sau în alte documente legale operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. În urma analizei situaţiei avizelor anulate fără drept s-a constatat faptul că a fost transportată cantitatea de 5.864 mc de material lemnos, în valoare totală de 2.865.461 de lei (aproximativ 574.000 euro). În cadrul activităţilor de cercetare penală s-a cooperat cu Garda Forestieră Suceava, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Serviciul Monitorizare Informatică a Trasabilităţii Materialului Lemnos în Silvicultură”, se arată în comunicatul transmis de anchetatori.
Polițiștii au efectuat percheziții în întreaga țară
Pentru a documenta acest caz, în cursul zilei de joi au avut loc peste 50 de percheziții în județul Suceava, pentru investigarea unor infracțiuni informatice și din domeniul silvic. Acțiunea a fost una de amploare și, potrivit unui comunicat al poliției, s-a desfășurat pe raza a 15 județe și a municipiului București.
Acțiunea a fost organizată de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, în colaborare cu polițiști din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Iași, Bacău, Alba, București, Constanța, Craiova, Galați, Oradea, Timișoara și al serviciilor de combatere a criminalității organizate Arad, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Vrancea, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Satu Mare și Teleorman. Potrivit poliției, s-au efectuat 83 de percheziții domiciliare în municipiul București (5) și în județele Suceava (55), Alba (1), Constanța (1), Dolj (1), Galați (1), Bihor (3), Timiș (1), Arad (1), Botoșani (2), Buzău (4), Dâmbovița (2), Ialomița (2), Ilfov (1), Satu Mare (1) și Teleorman (2).
”Cercetările sunt efectuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la fals informatic, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic și evaziune fiscală. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română”, se arată într-un comunicat al poliției.