Angajată a Companiei de Apă Oltenia, reținută pentru 24 de ore. Este acuzată de fals informatic și delapidare
O femeie de 56 de ani, angajată a Companiei de Apă Oltenia, a fost reținută de polițiști sub acuzația de delapidare și fals informatic, o situație care atrage atenția asupra unor posibile nereguli majore în gestionarea fondurilor publice.
Potrivit autorităților, ancheta a scos la iveală faptul că, între lunile iunie și decembrie 2023, femeia, în calitate de casieră într-o instituție publică, ar fi sustras în mod ilegal suma de 680.000 de lei, o sumă considerabilă, pe care și-ar fi însușit-o în interes propriu.
Anchetă la Apă Oltenia
Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj a precizat că femeia ar fi folosit funcția pe care o deținea pentru a acoperi delapidarea prin falsificarea unor înregistrări contabile.
Astfel, ea ar fi introdus în sistemul contabil date false, referitoare la plăți inexistente, în special sub forma unor ajutoare sociale către angajați. Însă, în realitate, acele plăți nu au avut loc, iar sumele respective ar fi fost deturnate în interes personal.
„În fapt, în urma cercetărilor efectuate de poliţişti, s-a constatat faptul că, în perioada iunie – decembrie 2023, femeia, în calitate de casier în cadrul unei instituţii publice, şi-ar fi însuşit în interes propriu suma de 680.000 de lei.
Pentru a ascunde suma de bani delapidată, persoana în cauza ar fi procedat la înregistrarea în sistemul integrat de contabilitate a instituţiei publice date nereale referitoare la plata acesteia, către angajaţii instituţiei, cu titlul de ajutoare sociale, plată care în realitate nu a avut loc”, au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.
Odată descoperită infracțiunea, polițiștii au reținut-o pe femeie și au dus-o la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj. Urmează ca aceasta să fie prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru ca procurorii să decidă ce măsură preventivă va fi luată împotriva ei.
„În cursul acestei zile, persoana va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, în vederea dispunerii unei măsuri preventive”, mai arată IPJ Dolj.
Ancheta subliniază riscurile și vulnerabilitățile în gestionarea fondurilor publice, în special în instituțiile care ar trebui să administreze cu responsabilitate bugetele destinate unor nevoi sociale. În acest caz, este vorba despre o sumă semnificativă care, conform acuzațiilor, a fost deturnată prin intermediul unor manevre informatice frauduloase, în dauna angajaților și a celor care ar fi trebuit să beneficieze de ajutoarele sociale menționate în documentele falsificate.