Angajați! Cum puteți afla dacă sunteți în pericol să fiți concediați. Semnalele sunt clare!
Este jobul tău în pericol ? Care sunt semnalele care pot indica angajatului că urmează reduceri de personal, într-o companie. Acestea pot fi de două categorii. Semnale evidente, sau semnale subtile.
Într-un context economic fragil, multe companii recurg la măsuri drastice de reducere a costurilor, inclusiv prin concedieri. De la mari jucători precum Bosch, care intenționează să elimine 3.800 de posturi, până la Thyssenkrupp, care plănuiește să reducă personalul de la 27.000 la 16.000 de angajați în următorii șase ani, semnalele sunt clare: piața muncii trece printr-o perioadă dificilă.
Pe lângă presiunile economice, avansul tehnologic și concurența cu inteligența artificială adaugă incertitudine. Spre exemplu, Meta a anunțat că programatorii ar putea fi înlocuiți de AI.
În fața acestor schimbări, mulți angajați se întreabă dacă jobul lor este sigur. Unele companii anunță deschis concedierile, dar altele adoptă tactici mai subtile, pentru a nu genera panică.
Următoarele semnale, constatate în timp ce cercetările pe piața muncii, și de companiile de recrutare, pot indica un posibil val de concedieri.
Reducerea profiturilor și blocarea angajărilor
Unul dintre cele mai evidente semnale este scăderea câștigurilor companiei. În astfel de situații, companiile caută să reducă costurile, iar forța de muncă, cel mai mare factor de cost, în cele mai multe cazuri, devine o țintă principală. Blocarea angajărilor este un alt indiciu clar că firma își restrânge operațiunile pentru a-și proteja resursele.
Demisii voluntare, sunt și ele un semnal clar, că vor urma și alte concedieri, dar nu benevole.
Oferirea de compensații financiare pentru demisii voluntare anagajaților, sau propunerea de contracte de reziliere negociată indică o strategie activă de restructurare, din partea angajatorului.
Aceste măsuri sunt frecvent folosite pentru a reduce numărul de angajați, fără a genera un impact imediat asupra moralului salariatului în cauză, sau al celorlalți salariați.
Și semnele ,,mai subtile”, sunt folosite de patroni, cu ajutorul specialiștilor din agențiile de head hunting.
Pe lângă semnele evidente, există și indicii mai greu de observat:
- Schimbări în comportamentul liderilor: Dacă managerii devin retrași sau evita să discute despre viitor, acest lucru poate reflecta incertitudini interne legate de deciziile strategice.
- Reducerea beneficiilor: Tăierea bugetului pentru deplasări, eliminarea bonusurilor sau a altor beneficii financiare sunt semnale că firma întâmpină dificultăți economice.
- Lipsa transparenței: O comunicare redusă sau vagă din partea conducerii poate indica faptul că deciziile privind personalul nu au fost încă finalizate.
Ce poți face ca angajat, dacă ai văzut semnalele că jobul tău nu mai pare sigur?
În loc să te lași cuprins de teamă, specialiștii recomandă să devii proactiv. Bastian Hughes, expert în carieră, sugerează următorii pași:
- Îmbunătățirea competențelor: Participarea la cursuri de perfecționare și dobândirea de noi abilități pot crește șansele de reangajare sau chiar de avansare în cadrul firmei.
- Extinderea rețelei profesionale: Networking-ul eficient poate deschide uși către noi oportunități.
- Explorarea internă: În multe cazuri, restructurările oferă oportunități pentru a accesa noi roluri în cadrul companiei.
Expertul Bastian Hughes, citat de ZiarulRomânesc.ro, menționează cazuri în care angajații au găsit poziții mai bune, în urma unor astfel de schimbări, utilizând combinația dintre networking și formare continuă.
Experții în forța de muncă spun să o criză într-o companie poate deveni o oportunitate
Deși ideea reducerilor de personal poate genera anxietate, abordarea lor ca oportunitate de creștere poate transforma o situație dificilă într-un moment decisiv pentru carieră, subliniază aceștia.
Prin adaptabilitate și proactivitate, angajații pot nu doar să depășească provocările, ci și să identifice noi direcții profesionale.
X X X
Studiile eJobs arată că românii caută în mod activ ceva mai bun de la viața lor profesională, dând dovadă de curaj.
https://cariera.ejobs.ro/succes-in-cariera-in-2024/
Când te gândești la o schimbare în carieră, este firesc să-ți dorești ca aceasta să fie una de succes. Să-ți ofere satisfacții în plan profesional, personal și financiar, să ajungi într-o echipă în care ideile îți sunt ascultate și apreciate, și să ai un manager care te susține în evoluție.
E unul dintre cele mai bune momente pentru a aplica la joburile care ți se potrivesc și pentru a face o schimbare în carieră. Mii de joburi sunt disponibile acum pe eJobs.ro, cele mai multe în domeniul vânzărilor, în retail, transport, BPO/call-center. Cum te diferențiezi în acest context? Cum ai succes în carieră 2024? Cum poți face o schimbare reușită în carieră? Afli în cele ce urmează!
Ce (mai) înseamnă o carieră de succes?
Succesul în carieră este o combinație între plăcerea de a lucra și de a contribui la anumite proiecte și atingerea unui nivel rezonabil de stabilitate financiară. Dacă îți place meseria, dar descoperi că nu îți aduce și satisfacție financiară, succesul în carieră este diminuat, iar dacă ești plătit foarte bine, dar îți lipsește bucuria sau interesul pentru job, succesul în carieră este, de asemenea, diminuat. Adevăratul succes în carieră necesită o aliniere între cele două aspecte, pasiune și satisfacție financiară.
Succesul înseamnă să ai realizări?
Avem tendința de a pune semnul egal între succes și realizări. Dar există o diferență între cele două. Mulți oameni sunt realizați. Își iau certificări, promovează în carieră și au venituri peste medie. Și acesta poate fi un standard după care poți defini succesul în carieră. Dar aceste elemente – diplome, funcții și salarii grozave reprezintă realizări. Și realizările în sine nu echivalează neapărat cu succesul în carieră.
Succesul înseamnă o stare de fericire și mulțumire. Iar fericirea apare atunci când preiei controlul asupra vieții tale și îți aliniezi scopul, pasiunea și principiile cu deciziile, comportamentul și alegerile în carieră.
Motivul pentru care atât de puțini oameni experimentează succesul în carieră este că nu își fac niciodată timp pentru a defini ce înseamnă de fapt succesul pentru ei. Omit un aspect important: să se gândească cum arăta o viață fericită. O astfel de abordare te poate duce spre o carieră în care nu te regăsești și nu îți aduce satisfacții.
Primii pași spre succesul în carieră:
- Definește ce este succesul pentru tine. Este fericirea ta interioară sau înseamnă mai degrabă admirația și aprobarea celorlalți?
- Dacă pentru tine succesul înseamnă fericire și o stare de bine, concentrează-te pe alinierea scopului, pasiunii și principiilor cu deciziile, comportamentele și alegerile în carieră.
- Demonstrează că ai forța mentală de a avea cu adevărat succes și evită o abordare care te poate abate de la atingerea obiectivelor tale, aceea de a aștepta ca oamenii să spună dacă ești sau nu important.
Cum să ai succes în carieră în 2024
Succesul depinde de abordarea pe care o ai. Nu poate fi garantat, dar atenția pe dezvoltarea cunoștințelor și abilităților, stabilirea unor obiective clare, o strategie prin care te poți pune în valoare la interviu pot reprezenta pașii care te conduc spre o carieră de succes.
Dezvoltă o mentalitate de creștere
O mentalitate de creștere este convingerea că îți poți îmbunătăți abilitățile prin efort și dăruire. Această atitudine te menține deschis pentru noi provocări și oportunități. În cartea „Mindset: The New Psychology of Success”, autoarea Carol Dweck menționează că abilitățile tale pot fi dezvoltate prin muncă și prin învățare. În schimb, dacă ai o mentalitate fixă îți va fi greu să evoluezi la nivelul următor. Abordarea călătoriei tale în carieră cu o mentalitate de creștere poate duce la îmbunătățirea adaptabilități, în situații în care te confrunți cu provocări și eșecuri. În loc să renunți în fața situațiilor mai dificile, perseverezi. Partea frumoasă a unei mentalități de creștere este că perfecționismul și, de altfel, părerea oricui altcuiva, sunt irelevante. Ceea ce contează este că te concentrezi pe îmbunătățirea ta prin învățare și dezvoltarea abilităților.
Stabilește obiective clare
Stabilirea obiectivelor în carieră îți oferă o viziune clară asupra modalităților de a-ți atinge scopul. Metoda SMART (specific, măsurabil, realist și limitat în timp) te ajută să-ți stabilești mai ușor obiectivele și să le respecți. În loc să setezi un obiectiv vag precum „Să obțin un nou loc de muncă înainte de ziua mea de naștere”, alege un obiectiv mai specific: „Să obțin un nou loc de muncă ca manager într-o companie de tehnologie până la sfârșitul anului 2024. Pentru a face acest lucru, voi aplica la trei locuri de muncă în fiecare săptămână, începând din ianuarie 2024.”
Fii proactiv și pledează pentru tine la locul de muncă
Pe o piață a muncii competitivă, să-ți cunoști punctele forte și să vorbești despre ele este abordarea care te poate ajuta să obții jobul dorit. Dacă o ofertă nu reflectă această valoare, negociază pentru o compensație mai bună și pentru oportunități care să te ajute să evoluezi.Să-ți recunoști valoarea înseamnă să fii calculat și strategic, să-ți folosești abilitățile pentru a te remarca la job.
Ai răbdare, respingerea înseamnă redirecționare
Poate ai primit e-mailuri care încep cu „Vă mulțumim pentru participarea la interviul pentru postul X, dar am ales o altă persoană pentru acest job.” sau poate ai aplicat, dar nu ai fost invitat la interviu. Căutarea unui nou loc de muncă poate fi stresantă și provocatoare, mai ales când te confrunți cu răspunsuri negative. Desigur, este normal să te simți descurajat, dar nu-ți pierde motivația chiar și atunci când ți se spune că nu ești potrivit pentru un anumit rol. Analizează, poate că nici acel rol nu era potrivit pentru tine.
Răspunsurile negative sunt inevitabile în procesul de căutare a unui loc de muncă. Ai mai mult succes dacă le abordezi ca pe o oportunitate de a învăța și de a crește. Reflectă la feedback-ul primit de la interviuri și ia în considerare modalități prin care-ți poți îmbunătăți abordarea pentru următorul interviu.
Cum să faci o schimbare de succes în carieră în 2024
Partea teoretică despre cum să ai succes la job, sună bine, dar ce ar trebui să faci concret pentru a avea succes anul acesta în schimbarea jobului? Începe prin a te familiariza cu piața muncii în acest moment. Din primăvara lui 2021, am remarcat un număr tot mai mare de angajați care își părăseau voluntar locurile de muncă într-un ritm fără precedent, ritm care crescut în 2022. Iar această tendință arată o înclinare a balanței în favoarea candidaților și angajaților, care va continua și în 2023 și 2024. Studiile eJobs arată că românii caută în mod activ ceva mai bun de la viața lor profesională, dând dovadă de curaj.