Angajații Google sunt plătiți să stea degeaba un an

Publicat: 11 apr. 2025, 08:13, de Alice Călin, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Angajații Google sunt plătiți să stea degeaba un an
Sursă foto: Wikipedia

Google recurge la o strategie controversată pentru a-și reține specialiștii de top din divizia de inteligență artificială DeepMind. De teama concurenței acerbe din sector, compania implementează clauze stricte de neconcurență. Astfel, angajații Google care părăsesc compania sunt plătiți timp de un an doar ca să nu lucreze la companiile concurente. Această măsură de control a experților în domeniu poate avea efecte negative asupra inovației în domeniul AI.

Angajații Google și clauza de neconcurență

Practica a fost adusă în atenția presei de patru foști angajați Google din Marea Britanie, informează Business Insider. Conform spuselor acestora, unii angajați Google sunt supuși unor clauze de neconcurență care îi împiedică să lucreze pentru o companie rivală timp de până la 12 luni după ce părăsesc Google.

Durata acestor clauze variază în funcție de senioritatea angajatului și de importanța strategică a muncii fiecăruia. Foștii angajați spun că cel mai des se impune o perioadă de pauză de minim șase luni, chiar și pentru inginerii care lucrează la modele AI precum Gemini.

În cazul cercetătorilor seniori, aceste clauze pot ajunge până la un an. În perioada de „concediu prelungit”, angajații sunt plătiți fără să mai desfășoare vreo activitate.

Purtătorul de cuvânt al Google a declarat:

„Contractele noastre de muncă sunt în conformitate cu standardele pieței. Având în vedere natura sensibilă a muncii noastre, folosim în mod selectiv clauze de neconcurență pentru a ne proteja interesele”.

Unii foști angajați consideră că aceste restricții le limitează oportunitățile de carieră, mai ales într-un domeniu AI în plină expansiune. Conform spuselor unui fost angajat “cine vrea să îți mai facă contract după ce nu ai lucrat un an întreg? În domeniul AI, un an înseamnă o veșnicie!”

Abuz de putere și războiul talentelor în AI

Săptămâna trecută, Nando de Freitas, vicepreședintele pentru inteligență artificială al Microsoft și fost director DeepMind, a postat un mesaj pe X adresat angajaților DeepMind. El a afirmat că primește săptămânal mesaje de la angajați „disperați” să scape de perioadele de preaviz și de clauzele de neconcurență. De Freitas i-a îndemnat pe aceștia să discute cu liderii DeepMind, calificând aceste contracte drept un „abuz de putere”.

Această situație evidențiază intensitatea războiului talentelor din domeniul AI, unde companiile sunt dispuse să ia măsuri extreme pentru a-și păstra avantajul competitiv.

În SUA, legislația privind clauzele de neconcurență variază de la stat la stat. California consideră aceste clauze ilegale și neaplicabile. Aici își au sediile cei mai mari giganți ai tehnologiei, printre care și Google. În schimb, în Marea Britanie, unde se află sediul DeepMind, acestea sunt aplicabile dacă sunt considerate rezonabile pentru protejarea intereselor legitime ale angajatorului.