Angel Tîlvăr a discutat cu șefii Lockheed Martin, Airbus și Rheinmetall
În timpul prezenței sale la Expoziția din domeniul aeronauticii – ILA 2024, de la Berlin, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, 5 iunie și joi, 6 iunie, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții unor companii internaţionale din industria de apărare, prezente la evenimentul expozițional.
La întâlniri au participat, în delegația ministerului, alături de Angel Tîlvăr, șeful Direcției Generale pentru Armamente, general-locotenent Teodor Incicaş și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior Leonard Baraboi.
Întâlnirea de miercuri, 5 iunie, cu reprezentanții companiei Lockheed Martin a constituit un bun prilej pentru partea română de a sublinia importanța colaborării dintre compania americană și Ministerul Apărării Naționale pentru realizarea obiectivelor de înzestrare și modernizare a capabilităților de apărare din dotarea Armatei României.
Ministrul Tîlvăr a evidențiat cele două proiecte de cooperare industrială la care Lockheed Martin s-a angajat în România. Acestea sunt cuprinse în cadrul celor două centre naționale de mentenanță care au fost înființate în laAerostar SA Bacău, pentru aeronavele F-16 și pentru sistemele HIMARS Aceste echipamente sunt esențiale pentru dotarea Armatei României și sunt produse de compania americană.
Angel Tîlvăr a amintit faptul că România a făcut deja pași importanți în cadrul programului de înzestrare cu aeronavele F-35, produse, de asemenea, de Lockheed Martin. Acesta va fi implementat printr-un acord între guvernele României și Statelor Unite.
Ministrul român a subliniat faptul că acest program de achiziție, cel mai important din istoria Armatei României, asigură nu doar dotarea Forțelor Aeriene Române cu aeronave de generația a V-a, dar creează și oportunități de cooperare industrială într-un domeniu de înaltă tehnologie pentru companiile românești de profil, îndemnând reprezentanții conducerii Lockheed Martin să analizeze posibilitățile de extindere a cooperării și pe acest segment.
Tot miercuri, 5 iunie, ministrul Apărării Naționale s-a întâlnit și cu reprezentanții companiei franceze Airbus, un important producător în domeniul aerospațial, prezent România. Discuțiile s-au axat pe rolul pe care îl are industria de apărare ca soluție adecvată la cerințele crescute de capabilități militare ale statelor aliate în contextul de securitate actual.
Angel Tîlvăr a subliniat tradiția cooperării aviației militare române cu compania franceză și a exprimat aprecierea pentru investițiile și implicarea Airbus pe piața de profil din țara noastră, îndeosebi prin cooperarea cu industria națională pe linia întreținerii, reparației, reviziei și modernizării elicopterelor.
În context, Angel Tîlvăr a evidențiat atenția deosebită pe care MApN o acordată fructificării tuturor oportunităților create de programele de înzestrare pentru companiile românești de profil, cu accent pe transferul de tehnologie și integrarea la maximum posibil a fluxurilor de producție în facilități pe teritoriul național.
Joi, 6 iunie, a avut loc o întrevedere cu reprezentanții companiei germane Rheinmetall AG, care contribuie, de asemenea, în cadrul unor programe de înzestrare derulate de Armata României.
Ministrul Tîlvăr a apreciat achiziția recentă de către producătorul german de armament a pachetului majoritar de acțiuni al companiei Automecanica Mediaș, ca un bun exemplu de cooperare cu industria de profil autohtonă. Prin astfel de investiții, industria autohtonă poate să devină mai puternică şi mai bine conectată la cerințele mediului de securitate actual şi viitor, consolidând, în acest fel, poziția țării noastre pe plan regional şi internațional.
Totodată, oficialul român a subliniat preocuparea MApN pentru accesarea programelor și fondurilor disponibile la nivelul Uniunii Europene pentru dezvoltare tehnologică și de noi capabilități care să ducă la întărirea industriei naționale de apărare.