ANOSR: “Procentul de 2,28% din PIB alocat Educaţiei este ruşinos”
Liderii studenţilor vor merge azi la Ministerul Educaţiei şi la Guvern pentru a le transmite guvernanţilor „cozonac cu rahat şi cacao, drept echivalent al bugetului acordat educaţiei şi ca răspuns la ignorarea solicitărilor studenţilor”.
Procentul de 2,28% din PIB alocat Educaţiei este „ruşinos” şi reprezintă un mesaj privind importanţa acestui domeniu pentru decidenţi, afirmă Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
„În ciuda solicitărilor studenţilor trimise Guvernului de a organiza dezbatere publică, conform legii, proiectul de buget a fost aprobat după nici o zi lucrătoare de la publicare. Mai mult decât atât, în cadrul întâlnirii din data de 20 decembrie, de la Guvern, nu am primit niciun fel de asigurare de la guvernanţi cum că ar exista vreun minim interes pentru revendicările noastre, chiar dacă acestea sunt asumate prin programul de guvernare. Nu acceptăm ca angajamentele luate să reprezinte o simplă maculatură care să fie complet ignorată atunci când Guvernul este chiar în momentul de a le pune în practică. Procentul de 2,28% din PIB alocat Educaţiei este ruşinos şi reprezintă un mesaj privind importanţa Educaţiei pentru decidenţi”, se arată într-un comunicat al ANOSR.
Studenţii solicită şi o creştere cu 121.741.904 lei, reprezentând 0,009% din PIB, a fondului pentru burse.
Studenții vor burse mai mari
„Acesta este singurul mod prin care prevederile Legii educaţiei naţionale pot fi respectate, iar studenţii să primească burse în cuantumul minim calculat conform legii – cel puţin 700 de lei/lună (de la 580 lei/lună). Considerăm această creştere imperioasă, peste jumătate din creştere fiind exclusiv ajustarea cu inflaţia, astfel încât bursa să îşi păstreze valoarea reală din 2017, ultimul an în care subvenţia a fost modificată. Este de-a dreptul aberant cum în fila de buget dedicată Ministerului Educaţiei se prevede drept obiectiv corelarea nivelului burselor cu nevoile studenţilor, pentru a nu se realiza, de fapt, nicio modificare. Impactul decisiv al burselor asupra accesului, parcursului şi finalizării studiilor de către studenţi este evident, iar modul de calcul actual, care exclude până şi mic-dejunul (ignorând complet alte cheltuieli de bază precum cele de igienă, îmbrăcăminte etc) nu poate fi menţinut”, susţin reprezentanţii ANOSR.