Anotimpul coșarilor. Românii care se încălzesc cu sobe dau bani grei pe curățarea hornurilor. Un horn, 500 de lei!

Publicat: 17 oct. 2024, 23:16, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Anotimpul coșarilor. Românii care se încălzesc cu sobe dau bani grei pe curățarea hornurilor. Un horn, 500 de lei!
Anotimpul coșarilor. Românii care se încălzesc cu sobe dau bani grei pe curățarea hornurilor. Un horn, 500 de lei!

Românii care se încălzesc cu sobe pe gaze naturale sau lemne dau sute de lei pentru curățarea coșurilor de fum, cei care își încălzesc locuințele cu gaze naturale fiind chiar obligați prin Ordinul ANRE nr 179/2015 să prezinte dovada că au recurs la serviciile unui coșar autorizat.

Coșarul, un personaj care în urmă cu trei – patru decenii era mai degrabă un simbol al norocului în tematica producătorilor de mărțișoare pentru că nu prea mai erau amatori care să practice această meserie, a evoluat la un standard modern, ajungând să fie un prestator de servicii dotat cu echipamente moderne și cameră pentru vizualizarea stării coșului de fum.

Din 2007, există și o „Asociație a Hornarilor și Constructorilor de Coșuri și Șeminee”, care pe 27 iulie a organizat la Sighetul Marmației „Parada Coșarilor”, care a reunit coșari România, Germania, Serbia, Estonia și Lituania. Există și site-uri specializate pentru comercializarea „sculelor și echipamentelor profesionale pentru hornari”, care vând, perii de diferite forme și dimensiuni, flexonete, camere video pentru inspecția coșurilor dar și uniforme pentru coșari.

Această transformare a început în anii 90, când au fost dezvoltate rețele de alimentare cu gaze naturale și românii au început să își încălzească locuințele cu sobe de teracotă pe gaze. Curățarea coșurilor de fum trebuie realizată, pe de o parte pentru asigurarea tirajului, dar în primul rând pentru a se evita ca în cazul obturării fie și parțiale a coșului, gazele arse să pătrundă în locuință, provocând accidente fatale.    

Problema este că banala curățare a unui singur coș de fum, care presupune doar eliminarea crustei de funigine printr-o simplă periere a ajuns să coste peste 400 de lei, fără TVA. Cu TVA se apropie de 500 de lei. Și cum o locuință are 2-3 sobe și tot atâtea coșuri de fum, plata serviciilor unui coșar autorizat costă destul de mult.

Obligația curățării coșurilor de fum a devenit literă de lege prin Ordinul ANRE nr 179/2015

Curățarea coșurilor de fum a fost dintotdeauna una din operațiunile pe care le realiza fiecare gospodar, de obicei în luna octombrie. Dacă încălzirea se făcea și cărbuni, care adunau pe coș o crustă mai groasă, se mai făcea o curățare a coșurilor și în timpul iernii. La încălzirea cu gaze, au apărut reguli stricte.

Obligația curățării coșurilor de fum a devenit literă de lege în urmă cu un deceniu, când Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul nr 179 din 16 decembrie 2015 pentru aprobarea

Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.

Obligația curățării coșurilor de fum este precizată la Capitolul 5 – „Drepturile şi obligaţiile prestatorului”, dar și la Capitolul 6 – „Drepturile şi obligaţiile beneficiarului”.

Distribuitorul de gaze, în calitatea sa de prestator, este obligat să întrerupă furnizarea gazelor naturale dacă beneficiarul nu prezintă dovada că a fost efectuată curățarea coșurilor de fum:

Prestatorul este obligat să întrerupă total/parţial vehicularea gazelor naturale prin instalaţia de utilizare de la robinetul de contor, robinetul de secţionare sau robinetul de închidere, după caz, în situaţia în care beneficiarul nu prezintă documentele din care să rezulte că a fost efectuată curăţarea şi verificarea coşurilor şi canalelor de evacuare a gazelor de ardere de către personal specializat în activităţi de coşerit, respectiv personal calificat în curăţarea coşurilor de fum”, se spune la articolul 1 din Capitolul 5.

În impunerea acestei obligații apare și o condiție care dă naștere unor semne de întrebare, deoarece ANRE-ul impune ca operațiunea de curățare a coșurilor de fum să fie realizată „cu maximum 6 luni înainte de data verificării sau reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare”.

De ce cu 6 luni înainte de verificarea instalației de gaze? Este foarte posibil ca după 6 luni de funcționare a unei sobe să fie necesară o nouă curățare a coșului de fum.

Oferta unui operator de gaze: 417 lei fără TVA – primul coș, 327 de lei fără TVA următoarele coșuri. În total…

Prin 2005 au apărut în marile orașe coșarii autorizați, unii cumulând și specializarea de „sobar” pentru că se ocupă și cu montarea sobelor de teracotă sau reabilitarea acestora, pentru că după o perioadă este necesară și scoaterea „capacului” teracotei pentru curățarea interioară și eventuala înlocuire a cărămizilor de șamotă și reconfigurarea traseului fumului în interiorul sobei.

După apariția Ordinului ANRE nr 179/2015, au preluat atribuțiile coșarului și firmele de distribuție a gazelor naturale, care și-au înființat compartimente specializate.

În oferta unuia dintre principalii distribuitori sunt următoarele tarife:

„Coșerit, pentru primul coș

417,82 lei (fără TVA)

Coșerit, începând cu al doilea coș

326,30 lei (fără TVA)”

De acești bani se fac „utilizarea flexonetului sau a tijelor flexibile cu perii”, „scoaterea funiginii și a reziduurilor”, „inspectarea coșului cu camera video”, verificare stării coșului de fum exterior și interior precum și verificarea tirajului.

În general, o locuință încălzită cu gaze naturale are cel puțin 2-3 sobe, în bucătărie, în camera de zi și în dormitor. Asta înseamnă cam 1.000 de lei, fără TVA. Cu TVA ajunge să coste aproximativ 1.200 de lei. Este o cheltuială pe care familiile cu venituri reduse încearcă să o amâne.

În iulie, Asociația Hornarilor și Constructorilor de Coșuri și Șeminee a organizat „Parada coșarilor”

La nivel național există din 2007 și o Asociație a Hornarilor și Constructorilor de Coșuri și Șeminee, care reunește coșari din întreaga țară și a fost înființată de români care au deprins experiența coșeritului modern în Italia.

Asociația profesională a coșarilor, producătorilor, importatorilor, constructorilor de coșuri de fum, a sobelor și șemineelor precum și a societăților specializate în mentenanța intalațiilor de ventilare a fost inființată în anul 2007 de către un grup de specialiști din domeniile enumerate, cu ajutorul și având la bază experiența asociației similare a coșarilor din Italia”, se spune în prezentarea de pe website-ul asociației.

Asociația a organizat pe 27 iulie la Sighetul Marmației „Parada Coșarilor”, un eveniment unic în România, care a reunit coșari din România, Germania, Serbia, Estonia și Lituania.

Există și site-uri specializate pentru comercializarea „sculelor și echipamentelor profesionale pentru hornari”, care vând, perii de diferite forme și dimensiuni, flexonete, respectiv cabluri cu mecanisme prin care poate fi manevrată peria, termometre digitale și camere video pentru inspectarea interioară a coșurilor dar și uniforme pentru coșari.