ANPC, controale-șoc în magazinele din România! Pește cu gândaci de Florii și amenzi de peste 1 milion de lei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Design-fara-titlu-2025-04-11T190757.070.png)
În pragul sărbătorii Floriilor, când tradiția permite consumul de pește, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a declanșat o amplă acțiune de control la nivel național, vizând comercianții de pește și produse din pește. Sub coordonarea președintelui ANPC, Cristian Popescu Piedone, inspectorii au verificat vineri 249 de operatori economici. Rezultatele? De-a dreptul alarmante.
ANPC a găsit pește stricat, gheață contaminată și gândaci în depozite
Potrivit unui comunicat oficial al ANPC, în urma controalelor, 218 dintre cei 249 de comercianți verificați au fost descoperiți cu nereguli grave. Printre cele mai șocante probleme identificate se numără pește vândut din vitrine neigienizate, pline de depuneri de rugină și murdărie, spații de depozitare infestate cu gândaci, utilaje pentru gheață contaminate și produse piscicole expirate, puse în continuare la vânzare.
Mai mult decât atât, unii comercianți foloseau bazine murdare pentru păstrarea peștelui viu sau transportau marfa în vehicule cu autorizații expirate. În unele cazuri, peștele era păstrat la temperaturi neconforme, punând în pericol sănătatea consumatorilor.
În urma acestor descoperiri, ANPC a aplicat 234 de amenzi contravenționale în valoare totală de 1.305.500 lei și a emis 97 de avertismente. De asemenea, au fost retrase de la comercializare produse neconforme în valoare de aproximativ 62.680 lei.
Pentru opt operatori economici, activitatea a fost oprită temporar, din cauza deficiențelor extrem de grave. Inspectorii au considerat că pericolele la care sunt expuși consumatorii sunt prea mari pentru a permite continuarea activității până la remedierea completă a problemelor.
Ce nereguli a descoperit ANPC
Printre nereguli se numără:
- Spații infestate cu gandaci de bucătărie
- Comercializare de peste viu, în bazine cu pereți murdari cu depuneri de măzgă și rugină, neafisare lista preturi in mod vizibil, lizibil, usor de citit
- Autorizatii DSVSA expirate pentru 3 mijloace utilizate pentru transportul peștelui, lipsă evidență iginizare
- vitrine pentru expunere produse din pește, afumate, neigienizate, cu depuneri de murdărie în zona chederelor si uzate fizic (cu urme de rugina); vitrine cu strat gros de gheata pe peretii laterali si depunere de murdarie in partea superioara , in zona deschiderii; vitrine în care se expunea peștele congelat si care nu respectau temperatura prescrisă de producător de -18 C, (temperatură determinată prin termometrare de -3,3 C- 13 C.)
- masini gheață neigienizate ruginie la interior cu pereti exfoliati și pete vizibile de murdărie, furtun evacuare apă și gheață murdar.
- au fost identificate diverse sortminente de pește preambalat congelat și fructe de mare cu exces de gheață, datorită nefuncționării corespunzătoare a aparatului frigorific.
- Produse din pește expuse la comercializare în afara termenului de valabilitate
Alte deficiențe constatate au fost:
- Comercializare de produse nesigure, file șalău cu informare 0% glazură dar in ambalaj produsul prezenta acumulare de gheata
- comercializarea de pește oceanic congelat (macrou) – cu informații netraduse în limba română
- Comercializarea de peste oceanic congelat cu arsuri de congelare și deshidratare sau cu aglomerări de gheață sau decongelat, eviscerat partial cu consisitență moale, oase desprinse din textura peștelui
- Comercializarea de peste oceanic congelat (bax de 17 kg), provenienîă Scotia – informatii privind calibrul incorecte în limba romana (eticheta producatorului mentionează 450-600g/ eticheta în limba română mentioneaza 400-600 g)
- Comercializarea de produse din pește, conserve, pește semiafumat, depozitate la temperaturi neconforme 7-8 grade C, față de cele recomandate de producător.
- Depozitare fără respectarea vecinătăților;
- comercializare produse preambalate fără afișare preț pe unitatea de măsură
- preparate din peste comercializate la preț redus, fără informații cu privire la data de sfârșit a promoției sau sintagma în limita stocului disponibil.
- Au fost identificați operatori care nu afisează la loc vizibil codul unic de înregistrare la Registrul Comerțului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate