ANPM aduce speranță în județul Galați: Președintele Laurențiu Păștinaru, alături de echipă, sprijină familiile afectate de inundații

Publicat: 09 oct. 2024, 11:15, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
ANPM aduce speranță în județul Galați: Președintele Laurențiu Păștinaru, alături de echipă, sprijină familiile afectate de inundații

În comunele afectate de inundații, din județul Galați, soarele răsare din noroiul care acoperă acum străzile, curțile și interioarele caselor distruse. Oamenii își spun, în lacrimi, poveștile despre apocalipsa care le-a luat toată munca de o viață și se uită deznădăjduiți către mormanele de mobilier și electrocasnice pe care le au în curți, către pereții dislocați ai caselor și icoanele rămase în câte un colț de zid, doar pentru că au fost agățate destul de sus cât să nu ajungă viitura la ele.

Angajații Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, nu au putut rămâne indiferenți la această situație și au dat sinistraților, ieri, o mână de ajutor.

„Am profitat de delegația programată în județele Galați și Brăila, pentru a încerca să ajutăm o parte dintre aceste familii, așa că, la finalul săptămânii trecute, împreună cu mulți dintre colegii din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ne-am organizat și am strâns, fiecare cât a putut, pentru a cumpăra perne, pături, pilote, obiecte de igienă și alimente neperisabile. Ni s-au alăturat și câțiva prieteni, așa că, ieri, împreună cu Vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, cu reprezentanții Agenției pentru Protecția  Mediului Galați și sub îndrumarea Prefectului județului Galați, Andreea Anamaria Naggar și a Consiliului Local am împărțit darurile pregătite, la peste 100 de familii afectate de inundațiile din luna septembrie”, a anunțat Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Echipa a mers în cele mai afectate zone din Pechea, a vorbit cu oamenii și a intrat în casele în care niciun perete nu mai era la locul lui. „Aici era parchet și covor, acum nu mai e nimic!”, „Stăm în gazdă, că nu mai avem unde. Copiii plâng, că vor în camera lor, dar acum nu mai există nimic acolo, ne e și frică să intrăm, să nu se dărâme pe noi”, „Au fost pompierii să tragă apa din curte, dar acum e la fel, iese continuu din pământ”, „M-a prins băiatul de mână și am reușit să urc pe prispă, din apa care îmi ajungea până la gât, apoi nu mai știu ce s-a întâmplat” sunt doar frânturi din poveștile de groază ale oamenilor  din Pechea, despre calvarul pe care l-au îndurat.

”Am intrat în multe din aceste case, am văzut găurile lăsate în ziduri de puterea apelor și am simțit, multe ore după, mirosul pestilențial, care te sufocă de cum ajungi în localitate, din cauza canalelor pline de mâl și a bălților imense formate în curțile transformate în „cimitire” de mobilier, frigidere, televizoare și mașini de spălat, lucruri și resturi de toate felurile.

E plin de apă, dar oamenii nu au apă de băut și pentru gătit. Fântânile nu mai pot fi folosite și apa minerală trimisă în zonă este depozitată la sala de sport, pentru că toată lumea are nevoie de apă plată.

Pe străzile din centru e plin de containere cu haine trimise din toată țara, pentru sinistrați, din care, cine are nevoie, mai alege câte un obiect, dar sunt prea multe și autoritățile sunt deja în impas în privința acestor haine, pentru că multe din ele vor ajunge, cel mai probabil, deșeuri în groapa de gunoi.

„Deșeurile sunt o mare problemă în aceste localități. Ca să îi ajutăm pe localnici și autoritățile, am început deja demersurile necesare, pentru ca deșeurile de echipamente electrice și electronice să fie colectate de firme autorizate, pentru că, în prezent, am văzut doar colectori ambulanți, cu difuzoare pe mașini, dornici să preia aceste DEEE-uri. Aici lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, din păcate, iar casele grav afectate nu mai pot fi reparate. Oamenii vor avea nevoie de ajutor să reconstruiască”, au spus Președintele și Vicepreședintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru și Eugen Ioan Cozma, care vor avea discuții, azi, pe tema acestor deșeuri și cu reprezentanții Consiliului Județean Galați.

În Pechea, dar și în celelalte comune afectate de inundații sunt și oameni care spun „mulțumim, avem de toate”, dar parcă mai mulți care se bucură de o pernă nouă și niște șosete călduroase sau de o sticlă cu gel de duș. Sunt case abandonate, dar și case distruse, pe care oamenii încă le consideră acasă, chiar dacă dorm în containerele trimise de autorități. În tot acest tablou al tristeții și neputinței, însă nu doar ajutoarele contează, ci și o vorbă bună sau câteva minute de ascultare a poveștilor celor aflați în deznădejde, pentru că oamenii au nevoie să își spună necazul „ca să le audă Dumnezeu rugile și să le dea putere să o ia de la capăt”. Pentru toți acești oameni e loc de făcut bine, dar bine din acela la prima mână, nu second hand.”, se arată în comunicatul emis de ANPM.