ANRE: RADET a realizat doar jumătate din totalul investițiilor planificate în anul 2019
Regia Autonomă pentru Distribuţia Energiei Termice (RADET) a investit, anul trecut, 6,625 milioane de lei pentru revizii şi reparaţii, echivalentul a jumătate din valoarea totală planificată, potrivit unui raport realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).
La nivelul întregii ţări, în cursul anului anterior, au fost efectuate lucrări de revizie şi reparaţii în valoare totală de 75,3 milioane de lei, aproximativ 55% din suma planificată, se arată în Raportul privind starea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru anul 2019.
Volumul redus de investiţii şi reparaţii duce la lipsa continuităţii în furnizarea energiei termice şi la nerespectarea parametrilor de calitate a agentului termic furnizat, explică experţii ANRE.
„De exemplu, pierderile de căldură/apă şi numărul avariilor tehnice înregistrează un nivel ridicat în raport cu SACET-uri (Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, n.r.) ca dimensiune din alte ţări europene. Pierderile substanţiale din reţelele de transport şi distribuţie (a se vedea diferenţa dintre energia termică produsă şi/sau cumpărată 14.080.217 MWh şi energia termică vândută 9.887.516 MWh) atrag după sine preţuri de furnizare mari”, se menţionează în documentul citat de Agerpres.
O altă problemă este scăderea numărului de consumatori.
În total, în România, sunt 1.156.202 de consumatori ai sistemului centralizat de încălzire şi apă caldă, dintre care 13.520 sunt operatori economici, 2.361 instituţii publice şi 1.140.321 consumatori casnici, adică locuinţe (apartamente sau case).
Cel mai mare număr de locuinţe alimentate prin reţeaua centralizată se află în regiunea Bucureşti – Ilfov, respectiv 561.058 (unde se furnizează 41% din cantitatea totală de energie termică la nivel naţional), iar la polul opus se situează regiunea Centru, cu 16.326 locuinţe alimentate.
În anul 2019, în 13 localităţi au avut loc debranşări semnificative (peste 5%) ale locuinţelor de la SACET. Cea mai mare rată a acestor proceduri s-a înregistrat în Galaţi (61,87%), unde autoritatea locală a sprijinit financiar pentru trecerea consumatorilor de energie termică de la SACET la utilizarea centralelor termice individuale.
La sfârşitul anului trecut erau activi 46 de operatori ai sistemelor de alimentare centralizată de energie termică din 51 de localităţi, aflate în 29 de judeţe.
În cursul anului trecut, patru operatori şi-au încetat activitatea, respectiv cei din oraşele Paşcani, Alexandria, Petroşani şi Întorsura Buzăului.