ANSVSA a oprit de la comercializare aproape șase milioane de ouă și zece tone de produse alimentare

Publicat: 19 dec. 2024, 06:42, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
ANSVSA a oprit de la comercializare aproape șase milioane de ouă și zece tone de produse alimentare
ANSVSA

În perioada 27 noiembrie – 13 decembrie 2024, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a efectuat o primă etapă a acțiunilor de control specifice sezonului. Au fost verificate 5.637 de unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar și 830 de mijloace auto.

Controalele oficiale au fost efectuate de reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene și a municipiului București în următoarele tipuri de unități: piețe agro-alimentare, abatoare și unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și non-animală, unități de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării), unități de alimentație publică (pizzerii, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie), unități de tip hotelier și pensiuni turistice, magazine alimentare și alte unități care comercializează produse alimentare.

Bilanțul a fost unul de natură să provoace îngrijorare. În urma verificărilor, au fost aplicate 575 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 5.095.457 lei. De asemenea, au fost emise zece Ordonanțe de Suspendare a Activității și o Ordonanță de Interzicere a Activității.

În urma acestor acțiuni, au fost retrase oficial de la comercializare peste zece tone de produse alimentare și 5.817.443 de ouă de consum, care au fost direcționate către unități de neutralizare.

ANSVSA anunță că va continua controalele, pentru a proteja consumatorii și a asigura respectarea cerințelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. Principalul obiectiv este de a preveni orice riscuri pentru sănătatea publică, în special în această perioadă de sărbători.

Consumatorii sunt încurajați să fie atenți la produsele pe care le achiziționează, să verifice etichetele și condițiile de păstrare ale acestora, pentru a se asigura că respectă standardele de siguranță alimentară, a mai transmis ANSVSA.