ANSVSA cere ajutor de la Vamă să verifice importurile de produse alimentare din Ucraina
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță o nouă strategie pentru eficientizarea verificării importurilor de produse alimentare cu ajutorul Vămii, accentul fiind pus pe produsele care vin din Ucraina pe bază de licențe.
Președintele Alexandru Bociu și vicepreședintele Dănuț Păle au discutat, miercuri, cu președintele AVR, Ion Cupă, noua strategie pentru implementarea recentelor prevederi legislative, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
“Colaborarea dintre autoritățile vamale și cele privind siguranța alimentelor este o bună practică pe care o regăsim în mai toate statele europene. Sperăm că acest parteneriat va aduce un plus de calitate pe piața românească,” a declarat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
Ce presupune parteneriatul
ANSVSA va beneficia de un flux sporit de informații de la AVR cu privire la importurile de produse alimentare, în special cele pentru care România solicită licențiere conform OUG 126/2023.
În contextul adăugării pe lista de licențiere la import a unor produse precum făina de grâu sau de meslin și zahărul din trestie sau din sfeclă de origine ucraineană, ANSVSA va continua să se asigure că produsele introduse pe piață respectă standardele de calitate și siguranță alimentară.
“Importanța informațiilor furnizate în timp util este crucială, având în vedere că produsele alimentare au o perioadă scurtă de punere în circulație,” a precizat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
ANSVSA și AVR au convenit să semneze un memorandum cu prevederi clare, prin care se va asigura, în timp real, un flux constant de schimb de informații.
“Dorim ca această colaborare să protejeze piața românească de produse de slabă calitate,” a mai spus președintele AVR, Ion Cupă.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în calitate de autoritate responsabilă pentru controlul oficial al produselor de origine animală și nonanimală (atât pentru consum uman, cât și pentru hrana animalelor), efectuează cu regularitate verificări ale transporturilor provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport, se arată într-un comunicat al ANSVSA.