ANSVSA: România poate exporta ovine vii către țările terțe și doar carcasă și carne de ovine în UE

Publicat: 24 mart. 2025, 17:53, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
ANSVSA: România poate exporta ovine vii către țările terțe și doar carcasă și carne de ovine în UE
Foto: roaliment.ro

România poate exporta ovine vii către țările terțe, mai puțin din județele Bihor și Arad, unde au fost impuse restricții din cauza apariției focarelor de pesta micilor rumegătoare, în timp ce în Uniunea Europeană se pot face doar livrări de carcase și carne de ovine, a transmis, astăzi, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu.

Îngrijorarea crescătorilor de ovine este justificată, dar în acest în acest moment este nevoie de un parteneriat corect între instituțiile statului, ministere și tot ceea ce înseamnă industria de profil de la nivel național pentru a depăși acest moment, aceste restricții care se înregistrează în România. Avem în momentul de față mai multe localități din județul Bihor și din județul Arad unde sunt impuse restricții de circulație a ovinelor din cauza apariției focarelor de pesta micilor rumegătoare (PMR). Foarte important este faptul că se menține în continuare deschis exportul de ovine vii pe țări terțe, tot ceea ce înseamnă zona țărilor arabe. Aici nu există restricții de vânzare a animalelor, iar noi suntem preponderent exportatori, cu peste 70% din ovinele din România”, a spus vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu.

Pe de altă parte, acesta a transmis că în țările UE se pot face doar livrări de carcase și carne de ovine din toată țara, exceptând județele Arad și Bihor, vânzările de ovine vii fiind restricționate la nivel național din cauza evoluției PMR.

În Uniunea Europeană vor fi doar livrări de carcase și carne de ovine din zonele fără restricții. În preajma sărbătorilor pascale se vindeau animale vii și în țările din Uniunea Europeană, în Grecia, în Italia, dar schimburile comerciale mari se desfășoară cu țările terțe. Acolo este principalul debușeu al României. În perioada următoare va fi nevoie de o strategie foarte clară astfel încât să se ridice restricțiile și pe țările din Uniunea Europeană”, a adăugat reprezentantul ANSVSA.

În ceea ce privește modul de comercializare a mieilor în România, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, vicepreședintele ANSVSA a subliniat că mieii se vor putea sacrifica în unitățile de abatorizare de dimensiuni mari, în cele de capacitate mică amenajate în exploatațiile fermierilor, dar și în puncte de sacrificare temporare.

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, mieii se vor putea sacrifica în unitățile de capacitate mică de sacrificare, în unitățile de abatorizare de dimensiuni mari, în unități de sacrificare de capacitate mică care vor putea fi amenajate atât în exploatațiile fermierilor, la nivel de asociații sau chiar în UAT-urile de la nivel național. Sacrificarea se va face fără restricții din punct de vedere sanitar-veterinar. De asemenea, există posibilitatea amenajării de puncte de sacrificare temporare, iar comercializarea se va face atât la poarta fermei din unitatea de sacrificare supravegheată sanitar-veterinar, cât și în locurile amenajate, respectiv în magazine specializate, în piețe unde sunt amenajate astfel de raioane”, a explicat Ioan Oleleu.

El a adăugat și că, începând de săptămâna viitoare, se pot depune cereri pentru deschiderea unor puncte de sacrificare temporare în vederea înregistrării sanitar-veterinare.

Începând de săptămâna viitoare, oricine poate să depună cerere pentru înregistrarea din punct de vedere sanitar-veterinar. Noi alocăm personal care să supravegheze sacrificările respective. Procedura este una simplă. Mai mult, toate aceste puncte de sacrificare temporare o să beneficieze de condiții de relaxare și flexibilizare de la condițiile generale impuse de regulamentele Uniunii Europene privind funcționarea acestora. E nevoie de un spațiu limitat, o sursă de apă, respectarea condițiilor minime de igienă și de manipulare. Foarte important: animalele să fie sănătoase și carcasele salubre”, a punctat oficialul ANSVSA.

Potrivit sursei citate, în ultima perioadă tot mai multe societăți din țară și de pe piața externă și-au exprimat interesul de a cumpăra carne de ovine din România, „ceea ce este un lucru pozitiv, pentru că se creează plusvaloare”.

Ca și noutate: sunt tot mai multe societăți, atât la nivel național, cât și internațional, care sunt interesate de carcasa de ovină din România, respectiv sacrificarea oilor în unitățile de abatorizare și comercializarea cărnii în diferite țări terțe, ceea ce este un lucru pozitiv, pentru că practic se creează plus valoare în România. Sunt și țări, unde noi avem deja o tradiție de schimburi cu animale vii, unde se menține cererea de animale vii în anumite momente, datorită tradițiilor religioase pe care le au țările respective”, a mai menționat acesta

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

Zeci de ciobani au protestat astăzi în Piața Victoriei, din cauza restricțiilor impuse în ceea ce privește exportul de ovine vii în UE, în urma confirmării unui focar de pestă a micilor rumegătoare în localitatea Gepiu, județul Bihor, la data de 5 martie 2025.