Antonio Costa, fostul premier portughez, favorit pentru postul de președinte al Consiliului European
Fostul premier portughez Antonio Costa ar putea deveni următorul președinte al Consiliului European, într-o mișcare care i-ar putea permite să-și recupereze pe deplin credibilitatea politică după ce a fost implicat într-o anchetă de corupție care i-a scurtat mandatul, consideră Euronews.
După discuțiile îndelungate de luni la Bruxelles, diplomații UE au declarat că Antonio Costa face parte dintr-un trio de politicieni care candidează pentru trei posturi de putere la Bruxelles.
Statutul său de martor într-o anchetă judiciară în curs privind corupția și traficul de influență nu a părut inițial a fi un obstacol.
În noiembrie anul trecut, după ce s-a aflat că consilierii săi au permis acorduri de investiții suspecte în proiecte de litiu și hidrogen verde, Costa a demisionat brusc din funcția de prim-ministru portughez şi, iniţial, a fost pus sub anchetă.
Politicianul, în vârstă de 62 de ani, și-a apărat întotdeauna cu înverșunare nevinovăția, explicând că a demisionat din guvern pentru a-și păstra integritatea politică. În urma cercetărilor a rezultat că procurorii au confundat în stenogramele interceptărilor telefonice numele lui Costa cu cel al ministrului Economiei, António Costa Silva, o greşeală care a periclitat credibilitatea procesului judiciar.
La alegerile anticipate din martie, opoziția de centru-dreapta a câștigat cu o marjă foarte îngustă, iar extrema dreaptă a intrat pentru prima dată în politica portugheză. De atunci, la cârma Portugaliei se află un guvern minoritar de centru-dreapta condus de prim-ministrul Luís Montenegro.
O numire într-unul dintre cele mai importante posturi ale UE l-ar putea ajuta pe Costa să se reafirme ca unul dintre cei mai de încredere și respectați politicieni ai blocului socialist. Familia politică a lui Costa revendică președinția Consiliului European pentru următorii cinci ani.
Unul dintre cele mai mari puncte forte ale sale este fără îndoială sprijinul neclintit al lui Montenegro, care anterior era rivalul său politic.
Montenegro l-a descris pe Costa ca fiind cel mai bun candidat pentru acest post și a promis că va face tot posibilul pentru a-i susține candidatura. Premierul portughez a spus că are „mai multă încredere” în Costa decât ar avea într-un socialist de orice altă naționalitate și a lăudat bilanțul său solid în promovarea integrării europene, sprijinirea Ucrainei și în procesul de intrare a țării în UE.
Eventuala aprobare a nominalizării sale, care ar putea sosi chiar săptămâna viitoare, ar putea marca sfârșitul unui episod turbulent din cariera lui.
Costa este foarte apreciat și de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – deoarece relațiile sale cu Charles Michel sunt cel puțin înghețate și de aproape un deceniu este un partener constructiv al Consiliului European.
Premierul sloven Robert Golob, un liberal, a declarat luni că a primit „clarificări” de la noul guvern portughez că în curând numele lui Costa va fi reabilitat pe deplin. „Îl susțin pentru că are multă experiență, multă înțelepciune”, le-a spus Golob reporterilor.
Pe de altă parte, Costa are reputația de a conduce unele dintre cele mai liberale politici de migrație ale blocului, un semnal de alarmă pentru guvernele mai dure reprezentate în Consiliul European, cum ar fi guvernul italian al lui Giorgia Meloni.
Partenerul guvernamental al lui Meloni, ministrul de externe Antonio Tajani de la Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, a declarat că nu este convins de candidatura lui Costa, deoarece nu a adoptat o poziţie fermă în privinţa războiului în Ucraina.
De asemenea, PPE a decis să torpileze discuțiile despre președinția Consiliului, încercând să găsească un acord dificil care prevede împărțirea următoarele două mandate de 2,5 ani ale președinției Consiliului între un socialist și propriul său candidat.
Mișcarea, care i-a surprins pe socialiști, este foarte riscantă pentru PPE, care are nevoie de sprijinul parlamentarilor socialiști și liberali pentru a-și obține principalul candidat, Ursula von der Leyen, la funcția de președinte al Comisiei. Socialiștii ar putea folosi acest acord de negociere pentru a forța PPE să renunțe la o parte din mandatul de prim-ministru.