Anual, în lume se înregistrează 4-5 milioane de decese subite la adulți
În fiecare an, la nivel global, cu toate progresele în cardiologie, între 4 și 5 milioane de adulți sunt victime ale morții subite, decese care ar putea fi evitate, spun experții citați de publicația The Lancet.
Decesele subite sunt, în principal, consecința unei boli cardiace, adesea neștiută, care provoacă mărirea pulsului și stopul cardiac.
Eloi Marijon, profesor cadiolog la Universitatea Paris-Cite și cercetător la INSERM din Franța, coordonator al acestei cercetări, spune că moartea subită apare în decurs de o oră de la apariția primelor simptome.
De obicei, este o persoană care se trezește dimineața și este bine, pentru ca apoi să se prăbușească în metrou, în drum spre locul de muncă, descrie profesorul Eloi Marijon.
Infarctul miocardic (sau criza cardiacă) reprezintă a treia cauză de moarte subită în aproximativ trei sferturi dintre cazuri. În schimb, bolile cardiace ereditare sunt mai frecvent identificate la tineri.
Studiile recente demonstrează că prin masaj și defibrilație, aplicate imediat după un eveniment cardiac, se poate ajunge la peste 80% șanse de supraviețuire, subliniază profesorul Eloi Marijon. El subliniază că pierdem câte 10% din șasele de supraviețuire cu fiecare minut care trece de la evenimentul cardiac.
Profesorul Eloi Marijon spune că, pentru a reduce numărul deceselor subite, ar trebui montate defibrilatoare în toate locurile publice.