Anularea alegerilor în România. Ce spune preşedintele interimar despre desecretizarea documentelor CSAT

Publicat: 09 apr. 2025, 06:44, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Anularea alegerilor în România. Ce spune preşedintele interimar despre desecretizarea documentelor CSAT
sursa foto: presidency.ro

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat că toate documentele CSAT privind anularea alegerilor au fost desecretizate.

Anularea alegerilor în România

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat marți că toate documentele transmise Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) legate de anularea alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului trecut au fost desecretizate. Întrebat dacă intenționează să facă publice și alte informații până la finalul mandatului, Bolojan a precizat că, în ceea ce privește alegerile, toate materialele relevante au fost deja desecretizate.

„Toate documentele au fost desecretizate, care țin de partea de alegeri, care au fost înaintate CSAT”, a declarat Bolojan. El a subliniat că orice declarație pe această temă aparține celor care le formulează și că eventualele clarificări trebuie solicitate direct acestora.

„Toate datele care au fost la dispoziția CSAT au fost desecretizate”, a reiterat președintele interimar, respingând astfel speculațiile privind existența altor documente nedezvăluite.

Alegerile prezidențiale de la finalul anului trecut au fost anulate de Curtea Constituțională, în urma constatării unor nereguli majore care au viciat întregul proces electoral. În motivarea oficială, Curtea a precizat că s-au produs încălcări grave ale legislației electorale. Documentele declasificate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), la solicitarea instituțiilor emitente, au scos la iveală existența unor campanii agresive de promovare, desfășurate în special pe rețelele sociale, care au favorizat ascensiunea fulgerătoare a candidatului Călin Georgescu.

Serviciul Român de Informații (SRI) a raportat activități ilegale privind manipularea algoritmilor de pe platformele sociale, cu scopul de a influența electoratul. La rândul său, Serviciul de Informații Externe (SIE) a atras atenția asupra implicării Rusiei în acțiuni hibride – atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și scurgeri de informații – menite să destabilizeze procesul democratic din România.