Anumiți pensionari sunt în pericol: ce se întâmplă dacă poștașul care livrează pensia nu te găsește acasă?

Publicat: 20 nov. 2024, 21:02, de Lavinia Tudor, în SOCIAL , ? cititori
Anumiți pensionari sunt în pericol: ce se întâmplă dacă poștașul care livrează pensia nu te găsește acasă?

Aproximativ 2,5 milioane de pensionari din România, în special cei din mediul rural, riscă să întâmpine dificultăți în primirea pensiilor, conform declarațiilor recente ale conducerii Poștei Române. Valentin Ștefan, directorul general al instituției, a confirmat că închiderea treptată a oficiilor poștale ar putea afecta semnificativ distribuirea pensiilor, mai ales pentru cei care nu optează pentru transferul pe card.

„Vom închide oficiile poștale. Miza pentru care încă le ținem deschise este că totuși încă avem oameni pentru care avem o datorie morală, care și-au dedicat viața Poștei Române. Sunt oamenii care au lucrat 30-40, unii chiar 50 de ani pentru o companie și nu poți să le spui «de mâine caută-ți de lucru». Așa că gradual începem să le închidem, să reducem activitatea în oficiile poștale”, a declarat Ștefan.

Vă recomandăm să citiți și: Daniel Baciu, anunț trist pentru români. Unii pensionari riscă să rămână fără bani de sărbători: Facem toate eforturile!

Cum afectează închiderea oficiilor poștale pensionarii?

În prezent, pensionarii care nu sunt găsiți la domiciliu au posibilitatea de a ridica pensia de la ghișeele poștale în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii. Dacă această perioadă este depășită, banii se întorc la casa teritorială de pensii, de unde pot fi solicitați pentru reordonanțare. În cazul desființării oficiilor din zonele rurale, pensionarii ar trebui să parcurgă distanțe considerabile pentru a-și ridica banii, deoarece pensiile vor fi disponibile doar la oficiile din reședințele de județ.

„Deci pensionarii bătrâni și neputincioși o să trebuiască să meargă zeci de kilometri pentru a primi pensia pe card. Vor să depindem de bănci și comisioane. Bătaie de joc”, a spus un pensionar indignat, citat de News Week.

Soluția: pensia pe card

În acest context, trecerea la încasarea pensiei prin cont bancar devine o opțiune recomandată. Pentru a face acest lucru, pensionarii trebuie să deschidă un cont la o instituție financiar-bancară și să depună o cerere însoțită de un extras de cont la casa teritorială de pensii. Actele pot fi trimise prin poștă, în regim de scrisoare recomandată, sau pe e-mailul oficial al instituției.

Deși măsura închiderii oficiilor poștale nu va fi implementată imediat, impactul asupra comunităților rurale și pensionarilor vulnerabili este inevitabil. „Ar trebui să vă gândiți la cei bătrâni din mediul rural care nu au bancomate și carduri. Mai ales cei în sate uitate de lume”, a atras atenția un alt pensionar.