Anunț de la MADR: începe plata avansului pentru campania 2024

Publicat: 15 oct. 2024, 18:21, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Anunț de la MADR: începe plata avansului pentru campania 2024
Foto: MADR

Începând cu 16 octombrie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va iniția plățile în avans pentru fermieri, a anunțat astăzi Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Totalul sumelor plătite în avans se va ridica la 1,2 miliarde euro, repartizate astfel:

1 miliard euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)

200 milioane euro pentru măsurile delegate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Pentru anul de cerere 2024, avansurile reprezenta 70% din sumele aferente intervențiilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), respectiv 85% din sumele aferente măsurilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Totodată, Ministerul Agriculturii, împreună cu reprezentanții fermierilor, băncile și distribuitorii de inputuri agricole, au agreat o formă finală a cadrului legislativ destinat sprijinirii fermierilor cu datorii acumulate. Această inițiativă a fost concretizată prin Ordonanța de Urgență, aprobată în ședința de guvern din 9 octombrie 2024, a mai comunicat, astăzi, MADR.

Concret, începând de miercuri, 16 octombrie, fermierii vor primii banii cuveniți pentru avansul acordat de APIA din fonduri europene (total 1,2 miliarde euro), plata despăgubirilor pentru secetă, în valoare de 402 milioane euro (aproximativ două miliarde lei) și plata subvenției pentru motorină aferentă Trimestrului III 2024, de 79,4 milioane euro.

Pentru Campania 2023, finalizată recent, măsurile de sprijin din fonduri europene, acordate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au însumat 2,6 miliarde euro. Acestea includ plăți pentru intervenții, măsuri de piață, comerț exterior, programul „Fructe în școli”, renta viageră agricolă, promovarea produselor agricole și Fondul de risc

Din aceste sume au fost susținute 25 de măsuri în valoare de 1,87 miliarde euro, plătite din fonduri europene, reprezentând 98,52% din plafonul alocat și opt măsuri pentru bunăstarea animalelor și agro-mediu, în valoare de 629,2 milioane euro, reprezentând 98,06% din plafonul alocat.

Ministerul Agriculturii și Guvernul României continuă să susțină fermierii români și prin măsuri esențiale de sprijin, finanțate din bugetul de stat, au subliniat reprezentanții MADR.

Zece măsuri de sprijin ca ajutoare naționale tranzitorii în sectorul vegetal și animal pentru campania 2023, cu o valoare totală de 214 milioane euro (96,14% din plafonul alocat), cinci măsuri de plăți directe în cadrul sprijinului acordat fermierilor afectați de criza din Ucraina, cu o sumă totală de 472,3 milioane euro și 92,9 milioane euro alocați pentru subvenția la motorina utilizată în agricultură, sprijinind fermierii în gestionarea costurilor de producție, sunt cuprinse între măsurile finanțate de la Bugetul de Stat.

Separat se mai regăsesc două programe de investiții pentru reproducție în sectoarele suin și avicol, cu un total de 63 de obiective de investiții.

Până în prezent s-au efectuat plăți în valoare de 147,2 milioane euro, iar până la sfârșitul anului 2024 se vor finaliza 31 de obiective.

Alți 259 milioane euro au fost alocați pentru lucrări de investiții din cadrul Programului Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații, care asigură acces la apă gratuită și acoperă 50% din costurile de energie electrică pentru fermieri.

În total, pentru anul 2024, fondurile destinate sprijinirii agriculturii, sub diferite forme, se ridică la 6,73 miliarde euro, a arătat MADR