ANUNŢ de la vârful Guvernului: Se pregăteşte reorganizarea administrativ-teritorială. Despre ce este vorba
Un proiect privind reorganizarea administrativ-teritorială este acum pe masa coaliției de guvernare. Premierul Marcel Ciolacu anunţat luni că un astfel de proiect este în pregătire.
„Aţi văzut că am făcut o comisie, preşedintele Camerei Deputaţilor, cu viitorul preşedinte UNCJR, viitorul preşedinte AMR, cu câte doi reprezentanţi de la consiliile judeţene, de la primarii municipii-reşedinţă de judeţ, de la oraşe, de la comune, cu doi membri de la comisiile din Parlament, de administraţie, atât de la Cameră, cât şi de la Senat. Și am spus că aş dori în această sesiune să venim cu un proiect de reorganizare teritorială”, a declarat Ciolacu la sediul PSD.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a dat asigurări că acest proiect va veni în sprijinul reformei administrativ-teritoriale, astfel încât să fie eficientizate administrațiile locale.
„Să existe, firesc, ca o consecință imediată și o reducere a cheltuielilor de administrare a autorităților locale, dar și o eficientizare în sprijinul oamenilor. Reforma ar putea fi aplicată în următorii patru ani. Proiectul de lege va trebui să fie elaborat de acest grup de lucru, în perioada următoare, probabil în următoarele șase luni de zile, urmând să fie discutat în coaliție și apoi trecut prin prin Parlament”, a declarat Romașcanu la sediul PSD.
„Există principiul comasării”
El a precizat că nu va exista principiul desființării, ci cel al comasării.
„Sunt foarte multe lucruri care trebuie luate în discuție aici. Nu, repet, nu vreau să mă ante-pronunț, dar cu certitudine există nevoia de consolidare a unor comunități locale, există nevoia de a consolida serviciile publice și serviciile statului din comunitățile respective. Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educație, învățământ, sănătate, acces la sănătate și infrastructură ș.a.m.d. Nu există principiul desființării, există principiul comasării. Probabil și acest lucru se va lua în discuție, dar, repet, haideți să vedem ce va rezulta la acest proiect. (…) Este foarte important că ne asumăm în acest moment elaborarea acestui proiect de lege”, a precizat Romașcanu.