Anunț de ultimă oră de la Comisia Europeană: Când se va schimba moneda în România

Publicat: 30 iun. 2024, 12:02, de Vlad Stefan Orjan, în ECONOMIE , ? cititori
Anunț de ultimă oră de la Comisia Europeană: Când se va schimba moneda în România
Foto: romaniatv.net

România nu îndeplinește încă condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro, conform unui raport recent publicat de Comisia Europeană. Documentul, care evaluează progresul făcut de România și alte cinci state membre în direcția aderării la zona euro, arată că niciunul dintre aceste state nu îndeplinește în prezent toate criteriile necesare.

Criteriile neîndeplinite de România pentru a schimba moneda:

  • Stabilitatea prețurilor
  • Finanțele publice
  • Stabilitatea cursului de schimb
  • Convergența ratelor dobânzilor pe termen lung
  • Compatibilitatea legislației naționale cu obligațiile UE

Comisia subliniază că legislația din România nu este pe deplin compatibilă cu obligația de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). De asemenea, raportul subliniază că România nu a reușit să stabilizeze prețurile și cursul de schimb și nu a atins criteriile necesare pentru finanțele publice și ratele dobânzilor pe termen lung.

Raportul de convergență 2024

Publicat împreună cu raportul similar al Băncii Centrale Europene, raportul Comisiei Europene evaluează progresul Bulgariei, Cehiei, Ungariei, Poloniei, României și Suediei în adoptarea euro. Dintre aceste țări, Bulgaria se află cel mai aproape de a îndeplini toate criteriile, cu excepția unuia, și intenționează să adopte euro până la sfârșitul anului.

Percepția publicului asupra monedei euro

Un sondaj Eurobarometru, publicat tot miercuri, arată că majoritatea cetățenilor din statele membre din afara zonei euro consideră moneda comună benefică. 59% dintre respondenți cred că euro a avut un impact pozitiv asupra țărilor care l-au adoptat, iar 56% consideră că adoptarea euro ar avea consecințe pozitive pentru ei și pentru țara lor.

Raportul subliniază că aderarea la zona euro este un proces deschis, bazat pe respectarea unor norme stricte. Comisia Europeană își menține angajamentul de a sprijini statele membre în îndeplinirea criteriilor necesare pentru adoptarea euro.

În concluzie, România trebuie să își consolideze eforturile pentru a îndeplini criteriile de convergență economică și legislativă necesare pentru a trece la moneda euro. Între timp, Bulgaria face progrese semnificative și se pregătește să adopte euro până la finalul anului, conform declarațiilor oficialilor bulgari.