Anunț important privind centralele de apartament în România

Publicat: 27 iun. 2024, 07:12, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Anunț important privind centralele de apartament în România

Centralele de apartament rămân în uz! Clarificări esențiale pentru locatarii din blocuri, oferite de Camera Deputaților. Legea a fost interpretată greșit.

Camera Deputaților a clarificat recent situația centralelor de apartament, în urma zvonurilor că acestea ar putea fi interzise în România. Iată trei precizări importante:

1. Modificările legislative vizează doar standardele necesare pentru certificatul de eficiență energetică, care este deja obligatoriu.
2. Nu s-au stabilit noi competențe autorităților de control sau furnizorilor de energie; reglementările rămân aceleași.
3. Nicio autoritate nu are vreun drept în plus de a verifica sau obliga proprietarii să renunțe la centralele de apartament.

Legea promovează investițiile în sisteme de stocare a energiei pentru prosumatori, contribuind astfel la echilibrarea sistemului energetic. Autorizația de construcție, ce va intra în vigoare în 2026, se referă la utilizarea materialelor de construcție care îmbunătățesc eficiența energetică și confortul locuințelor.

Nu există nicio prevedere legală pentru înlocuirea centralelor pe combustibili fosili. Doar Comisia Europeană a discutat acest aspect, iar decizia finală va depinde de poziția noului Parlament European. Proiectul de lege adoptat azi, 26 iunie, de Camera Deputaților și va fi trimis acum spre promulgare.

UE clarifică: Centralele de apartament nu vor fi interzise

Uniunea Europeană (UE) a reiterat în aprilie 2024 că nu va interzice centralele de apartament, subliniind că informațiile vehiculate în spațiul public sunt false.

UE nu va interzice cazanele și sistemele de încălzire, precum centralele, boilerele și încălzitoarele pe bază de combustibili fosili. Comunitatea europeană se concentrează pe reducerea emisiilor de carbon ale clădirilor, ceea ce va duce la „facturi mai mici pentru consumatori” și „o calitate a vieții îmbunătățită”.

Acum patru ani, Comisia Europeană a făcut publică strategia pentru renovarea clădirilor ca parte a Pactului Verde European. Revizuirea Directivei UE referitoare la performanța energetică a clădirilor este un element central al acestei strategii.

Anul acesta, Parlamentul European a adoptat prevederile stabilite cu Consiliul UE, care vor contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul clădirilor. Dispozițiile Directivei UE legate de performanța energetică a clădirilor vor sprijini statele membre în eforturile lor de a reduce emisiile de carbon.