Anunțul lui Marcel Ciolacu, după discuțiile cu FMI. Care sunt prioritățile Guvernului
![Anunțul lui Marcel Ciolacu, după discuțiile cu FMI. Care sunt prioritățile Guvernului](https://media.puterea.ro/fN2_sATT7Xcjw7IcCBZEmfPUX1w=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/Mesajul-premierului-Marcel-Ciolacu-dupa-desecretizarea-dosarelor-CSAT-Toti-cei-vinovati-sa-plateasca-1024x683-1.webp)
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, 7 februarie, o întâlnire cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) la Palatul Victoria. După finalizarea discuțiilor, prim-ministrul a transmis că în acest an, Guvernul are mai multe priorități.
Marcel Ciolacu, întâlnire cu delegația FMI la Palatul Victori
Marcel Ciolacu a transmis, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) că Guvernul are mai multe priorități. Printre acestea, se numără reducerea deficitului bugetar, dar și implementarea reformelor asumate prin PNNR.
„Bugetul recent aprobat în Parlament include cel mai mare volum alocat până acum investițiilor, respectiv 7,8% din Produsul Intern Brut. Vom prioritiza proiectele publice, astfel încât cele aflate în stadiu avansat de implementare să primească finanțarea necesară pentru a fi finalizate într-un ritm alert. O altă linie de acțiune este susținerea proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru cofinanțarea cărora am alocat resurse bugetare. Valorificăm această fereastră de oportunitate pe care România o are atât pentru dinamica investițiilor, cât și pentru implementarea reformelor asumate prin PNRR și convergente obiectivului nostru de aderare la OCDE în anul 2026”, a afirmat Marcel Ciolacu, arată comunicatul de presă al Executivului.
După această întâlnire, Guvernul promite investiții mai multe, în special în domeniul energiei și infrastructurii. De asemenea, există și angajamentul ca până la finalul anului 2025, reforma aparatului bugetar să fie finalizată, ceea ce va însemna și o reducere a cheltuielilor statului.
Ce recomandări a avut FMI pentru România
FMI a făcut mai multe recomandări pentru țara noastră. Conform surselor din presă, printre ele se numără și unele legate de taxe și impozite. Mai exact, este vorba despre păstrarea celor două cote de TVA. În schimb, a fost recomandată introducerea impozitării productive.
Din delegația guvernamentală, alături de premierul Marcel Ciolacu, au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, secretarul de stat în ministerul Finanțelor, Attila Gyorgy, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan Radu Oprea, consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, Luminița Odobescu, secretarul de stat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.