Anunțul Papei Francisc despre Anul Sfânt a creat panică la Roma

Publicat: 12 mai 2024, 12:40, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Anunțul Papei Francisc despre Anul Sfânt a creat panică la Roma
Papa Francisc a proclamat anul 2025 drept An Sfânt

Papa Francisc a emis o Bulă prin care anul 2025 a fost declarat An Sfânt pentru catolicii din întreaga lume. Anunțul a fost făcut în Bazilica San Pietro, cu ocazia slujbei din ziua de Înălțarea Domnului. Anunțul a creat panică la Roma.

Evenimentul, care are loc la fiecare 25 de ani, va începe în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2024 și va continua până la Boboteaza de pe 6 ianuarie 2026.

În edictul oficial, Francisc a proclamat că tema sărbătorii va fi „speranța” și a cerut națiunilor bogate să ierte datoriile pe care le aveau cei mai săraci, sugerându-le că  „recunosc gravitatea atâtor decizii din trecut și se hotărăsc să ierte datoriile țărilor care nu le vor putea plăti niciodată”.

El a subliniat, de asemenea, „datoria ecologică legată de dezechilibre comerciale cu efecte asupra mediului și utilizarea disproporționată a resurselor naturale de către anumite țări pe perioade lungi de timp”.

Tradiția Anului Sfânt, începută de Papa Bonifaciu al VIII-lea în anul 1300, începe odată cu deschiderea de către papa a Ușii Sfânte din Bazilica Sfântul Petru și invitând pelerinii să viziteze mormintele Sfinților Petru și Pavel. Jubileul implică indulgențe pentru iertarea păcatelor și cere pelerinilor să viziteze patru dintre catedralele majore ale orașului (Sf. Petru, Sf. Ioan în Lateran, Sf. Maria Maior și Sf. Paul în afara Zidurilor).

Deși Francisc a declarat un Jubileu Extraordinar al Milostivirii în 2016, ultimul An Sfânt important, Marele Jubileu, a avut loc în 2000, în timpul Papei Ioan Paul al II-lea.

Aproape 25 de milioane de pelerini au participat la Jubileul din 2000. Organizatorii se așteaptă ca acest număr să fie între 30 și 32 de milioane de această dată.

Evenimentul, care are loc la fiecare sfert de secol, va atrage, conform estimărilor, peste 30 de milioane de pelerini. Dar infrastructura capitalei italiene este într-o stare tristă, ceea ce îi face pe mulți să se întrebe dacă poate face față afluxului.

Deși volumul masiv al atâtor turiști suplimentari este o binefacere pentru Biserică și oraș, mulți își exprimă îngrijorarea că nu toți pot fi găzduiți de infrastructura copleșită și învechită a Romei.

Aglomerat și în mod obișnuit, notoriu, orașul este în prezent un șantier enorm de construcții 24 de ore pe zi – cu proiecte majore de infrastructură în jurul Sf. Petru, dar și de-a lungul râului Tibru, bulevardelor și piețelor centrale – toate blocând traficul.

Roma urmează să primească aproximativ 4 miliarde de euro (4,3 miliarde de dolari) din fonduri publice (1,3 miliarde de euro din fonduri speciale Jubilee și 3 miliarde de euro din fonduri publice și alte fonduri UE post-pandemie) pentru a finaliza lucrările care vizează modernizarea drumurilor, transportului public, metroului și sisteme de telecomunicatii.

Toate aceste proiecte, în special cele care implică lucrări subterane, sunt îngreunate extrem de mult din cauza necesității de a proteja bogatul patrimoniu arheologic al orașului.

În prezent, doar două dintre cele 231 de proiecte ale orașului au fost finalizate, dar primarul Roberto Gualtieri este încrezător că „proiectele esențiale” pot fi finalizate înainte ca pelerinii să înceapă să sosească. Gualtieri a mai spus că prăbușirea guvernului prim-ministrului Mario Draghi în 2022 le-a împiedicat începutul, dar a adăugat: „Ne-am recuperat mult din întârzierea inițială”.

„Într-un oraș frumos, trăiești mai bine”, a spus Arhiepiscopul Rino Fisichella, care a fost însărcinat de Papa Francisc să coordoneze planificarea Anului Sfânt al Vaticanului.

„Roma va deveni un oraș și mai frumos, pentru că va fi din ce în ce mai mult în slujba oamenilor săi, a pelerinilor și a turiștilor care vor veni”, a apreciat Fisichella.